Građanski aktivizam

Dva u jedan: Studentski protesti u Sarajevu

U rubrici Dva u jedan, prenosimo dva teksta posvećena studenskim protestima u Sarajevu. Kao razlog protesta studenti navode da su se institucije oglušile na njihove zahtjeve. Studente podržao i rektor Univerziteta Rifat Škrijelj.

Studenti medicine digli glas

Kao razlog protesta studenti navode da su se institucije oglušile na njihove zahtjeve.

Studenti medicinske grupacije fakulteta, Medicinskog fakulteta, Fakulteta zdravstvenih studija i Farmaceutskog fakulteta UIS, danas su počeli trodnevnu mirnu protestnu šetnju Sarajevom.

Proteste su započeti studenti Medicinskog fakulteta, potom će ih studenti Fakulteta zdravstvenih studija održati u četvrtak, a posljednji na proteste izlaze u petak studenti Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Kao razlog protesta studenti navode da su se institucije oglušile na njihove zahtjeve.

“Studenti će na ovaj način izraziti svoje nezadovoljstvo i pokušati se izboriti za svoja prava”, rekli su.

Problemi studenata su: neodržavanje praktične nastave u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu za sve studente medicinske grupacije; neodržavanje nastave za studente Stomatološkog, Farmaceutskog i Fakulteta zdravstvenih studija na predmetima za koji su odgovorni profesori sa Medicinskog fakulteta; finansiranje školarina najboljih studenata od strane Vlade Kantona Sarajevo i smanjenje troškova školarine za akademsku 2020/2021. godinu.

Studenti ovih fakulteta održali su u prethodnom periodu online proteste u trajanju od osam dana, ali za rješavanje njihovih problema nije pronađeno rješenje.

(Slobodna Bosna)

 

Škrijelj na strani studenata – “Pozvao bih 2.600 zaposlenika UNSA i više od 22 hiljade studenata”

Postoji mogućnost organizovanja masovnih protesta, uz poštivanje epidemiološko-higijenskih mjera, na koje bih pozvao 2.600 zaposlenih na UNSA i više od 22.000 studenata, izjavio je danas rektor Univerziteta u Sarajevu (UNSA) Rifat Škrijelj. 

“Ovo je posljednji trenutak kada dižemo svoj glas kao Univerzitet i od danas sam i ja u protestima kao rektor na strani studenata koji imaju opravdane zahtjeve, jer ne želim da nas više iskorištavaju uzimajući novac, a ne radeći, uposlenici Medicinskog fakulteta UNSA i Kliničkog centra UNSA koji su uskratili pravo studentima na školovanje”, kazao je Škrijelj na press konferenciji, organiziranoj povodom protesta studenata.

Pojasnio je da bi protesti bili ogranizovani u grupama po 60 osoba, što znači da bi od Ilidže do centra grada bilo nekoliko hiljada takvih grupa.

“Ako ovako nastave da rade Medicinski fakultet UNSA i Klinički centar UNSA naše građane ubrzo neće imati ko da primi na pregled”, istakao je Škrijelj.

Dodao je da ne isključuje mogućnost da će možda već iduće sedmice sazvati hitnu sjednicu Senata Univerziteta u Sarajevu i tražiti razmatranje obustave rada Univerziteta u znak solidarnosti sa studentima.

“Ukoliko studentima Fakulteta zdravstvenih studija, Stomatološkog i Farmaceutskog fakulteta, te Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja, za koje je Medicinski fakultet odbio izvoditi nastavu, ne bude uspostavljena nastava do kraja ove sedmice, ti fakulteti će angažovati profesore sa drugih univerziteta”, rekao je Škrijelj.

Naglasio je da će Univerzitet tražiti od Vlade KS da sredstva budu skinuta sa budžeta Medicinskog fakulteta UNSA i Kliničkog centra UNSA i preusmjerena za plaćanja profesora koji žele raditi.

(Slobodna Bosna)

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije