Regija i svijet

EU: Članice Unije koristile ‘Pegasus’ da špijuniraju građane

Vlade članica Evropske unije su upotrijebile ovaj softver protiv građana u političke svrhe, piše u nacrtu izvještaja istražnog odbora Evropskog parlamenta.

Upotreba softvera za špijuniranje “Pegasus“ bila je naširoko rasprostranjena u zemljama Evropske unije, zaključak je izvještaja istražnog odbora Evropskog parlamenta.

“Vlade članica EU-a su upotrijebile ovaj softver protiv građana u političke svrhe“, konstatacija je objavljenog nacrta izvještaja, u kojem se navodi da postoje naznake da su to radile Poljska, Mađarska, Grčka, Kipar i Španija.

Austrija se, takođe, kritizira, jer bivši kancelar Sebastian Kurz ima tijesne veze s vlasnikom izraelske kompanije NSO, koja je razvila “Pegasus“, prenosi Tanjug.

U izvještaju navodi da je u Austriji sjedište kompanije DSIRF (Decision Supporting Information Research and Forensic), koja važi za provajdera softvera za špijunažu, a visoki funkcioneri te firme imaju kontakte s Rusijom i Kremljom.

In ‘t Veld: Velika prijetnja po demokratiju

Nakon što su eksperti za bezbjednost Microsofta optužili DSIRF da stoji iza niza digitalnih napada na banke, advokatske urede, strateške kompanije u najmanje tri zemlje, austrijska državna bezbjednost provela je istragu, ali nije našla dokaze za primjenu softvera za špijunažu.

DSIRF je razvio softver pod imenom “Subzero”, koji koristi takozvane Zero-Day-Exploits, kako bi došao do povjerljivih podataka i lozinku, tvrdio je Microsoft u julu.

“Razvoj ‘spajvera’ u državama članicama EU-a je velika prijetnja po demokratiju na cijelom kontinentu“, naglasila je nadležni izvjestilac EP-a, Nizozemka Sophie in ‘t Veld, prenose austrijski mediji.

Prema njenim riječima, “spajverom“ se ne krše samo prava na privatnu sferu, već i miniraju demokratske institucije te ućutkuju opozicija i kritičari.

Također takav softver, dodaje, ima zastrašujuće dejstvo po slobodu medija i civilno društvo te služi za vršenje utjecaja na izborima.

‘Napadi na demokratiju dolaze iznutra’

“To je evropski skandal“, pošto su napadnute i institucije EU-a, a uticalo je i na donošenje odluka u Uniji, tvrdi In ‘t Veld.

Požalila se da nijedna zvanična ustanova nije željela sarađivati s njom u izradi izvještaja, pa ni Vijeće EU-a nije dao odgovor EP-u na pitanja s tim u vezi.

“Zbog toga slika nije potpuna, već imamo samo 900 dijelova od puzla sa 1.000 dijelića“, rekla je ona.

“Evropska komisija se bučno zalaže za demokratiju i borbu protiv lažnih vijesti, a tako nedavno i prilikom preuzimanja Twittera. Ali kada napadi na demokratiju dolaze iznutra, Komisija šuti“, kazala je In ‘t Veld.

Navela je da EK pokazuje mišiće Elonu Musku, ali plišanim rukvicama se obraća članicama EU-a koje koriste “spajver” protiv građana.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije