Građanski aktivizam

Forum odgovornosti: Građani ograđeni zidom strepnje pitaju “Kad će vakcine i kad će kraj?”

Centri civilnih inicijativa do kraja maja organizuju Forume odgovornosti sa premijerom, ministricama i ministrima Vlade Kantona Sarajevo povodom 100 dana rada ovog saziva Vlade Kantona Sarajevo. Danas je na pitanja građana odgovarao ministar zdravstva Haris Vranić. Rekao je da su prioritet vakcine, digitalizacija i promjena načina funkcionisanja ZZO KS.

Pored štanda “Forum odgovornosti” predstavnici mlađe populacije uglavnom nezainteresovano prolaze. Oni koji Bosnom i Hercegovinom duže gaze imaju šta da pitaju. Žele pristupačniju vlast. Najduže se pored štanda CCI-a zadržao ministrov kolega – dr Aziz Kurtović, specijalista urgentne medicine. Kaže – za njega su kolege ljekari na ministarskoj poziciji, već tri godine nedodirljivi. Vrata mu ne otvara ni bijeli mantil, ni obuća boja i simbola zastave BiH, ni činjenica da je ratni vojni invalid.

“Tri godine pokušavam da dođem do ministra na razgovor, tri godine dobijam odbijenice, niko neće da me primi, ograđeni su zidom šutnje”, kazao je Doktor Aziz Kurtović, specijalista urgentne medicine.

Građani – uglavnom ograđeni zidom strepnje. Pitaju: Kad će vakcine i kad će kraj?

Vranić: Tržište vakcina kao crno tržište oružja

Valjda tj. možda – kraj maja ili početak juna, odgovor je ministra Vranića.

“U dogledno vrijeme krajem možda maja ili početkom juna, kako je obećano. Nemojte me uzimati zbog toga što je sada tržište vakcina jedno tržište kao crno tržište oružja, obećano je nekih pola miliona vakcina za federaciju s tim što bi pripalo nama naših 200.000 vakcina, koliko smo odredili za KS”, kazao je Haris Vranić, ministar zdravstva KS.

U dogledno vrijeme, kaže ministar Vranić biće omogućene i elektronske uputnice u zdravstvenim ustanovama na području kantona. Na veliki broj pitanja odgovorio je bez konkretnih vremenskih odrednica. Rok za postavljanje pitanja ostalim nadležnim iz Vlade KS je kraj ovog mjeseca.

“CCI će do kraja mjeseca organizovati još foruma. Teme koje ćemo pokriiti su zapošljavanje, obrazovanje, mladi, javni prevoz. Pozivam građane da već sada spreme svoja pitanja i naravno da ih dostave na web stranicu ili Facebook stranicu Lookalno.ba“, kazao je Kemal Nedžibović, CCI.

Cilj Foruma odgovornosti je podsjetiti građane da su oni ti koji daju plate ministrima i ostalim predstavnicima vlasti, podstaći ih da progovore, pitaju, traže, bore se za svoja prava, da insistiraju na odgovorima, odgovornosti, radu. Nekad je težak korak koji ima veze s ovim bojama, možda su prava pitanja put da postane lakši. Bilo bi dobro da za građane mogućnost postavljanja, nema vremensku odrednicu.

Partneri u borbi protiv korupcije