Građanski aktivizam

GI „Kuti“ povodom obilježavanja Dana planete Zemlje:  Rad kamenoloma protivan zakonima ugrožava i prirodu lokalne zajednice Kuti Livač!

"Ako bi se Kamenolom otvorio, mir više ne bi postojao", navodi se u najnovijem saopštenju za javnost Građanske inicijative „Kuti“, koje objavljujemo u cjelosti.

Danas, 22.04.2022. godine, povodom obilježavanja Dana planete Zemlje, članovi Građanske inicijative „Kuti“ putem Saopštenja za javnost i medije žele još jednom skrenuti pažnju javnosti na problem otvaranja kamenoloma „Zukulja“, jer bi njegov rad suprotan zakonima ugrozio ne samo normalan život i interese mještana, već i prirodu oko eksploatacionog polja, što sa ekološke strane nikako nije prihvatljivo!

Iako su mogućim iskopom kamena ugroženi najviše mirni životi ljudi koji u blizini kamenoma, prvo zbog velikih vibracija u blizini kuća, a onda i zbog oblaka prašine koji su neizbježna posledica rada, te iste nuspojave snažno utiču na čitav ekosistem okoline!

„Mi, mještani Kutija, ne želimo i ne možemo dozvoliti da nam vibracije i prašina unište prirodu u kojoj živimo i od koje živimo! Bavimo se gospodarstvom, pčelarstvom, tu ubiremo čiste i zdrave plodove povrća, i zahvalni smo planeti Zemlji koja nam je to podarila. Rad kamenoloma, koji nikako ne bi bio u skladu sa zakonima, sve bi nam uništio, a naš život onda ovdje ne bi bio moguć!“ – Građanska inicijativa Kuti jednoglasno poručuje.

Članovi inicijative podsjećaju još jednom da su mjesta Kuti i Livač pravi biser Mostara, po svojoj čistoj prirodi, i po karakteru koji osim čistog zraka nudi i odmor i mir, povezivanje sa prirodom, a ako bi se kamenolom otvorio, mir više ne bi postojao. Kako je najbliži objekat za stanovanje udaljen samo 137m od područija planiranog za iskop, jasno je da mira niti za prirodu niti za ljude više ne bi bilo.

Mještani Kuti Livča su jednoglasni u zaštiti i u sedmici u kojoj se obilježava Dan planete Zemlje, koja nam je svima dom, poručuju da svoj dom ne daju, da će nastaviti i aktivističku i pravnu borbu da zaštite svoje interese, ali da istovremeno štite i interese planete Zemlje, a time i prirodu svoje lokalne zajednice!

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije