Građanski aktivizam

GI „Ne na Buni i u mome Blagaju“ povodom Dana planete Zemlje: Nema naprijed dok vlasti ne preuzmu odgovornost

Saopštenje za javnost građanske inicijative „Ne na Buni i u mome Blagaju“

Građanska inicijativa „Ne na Buni i u mome Blagaju“ koja se bori protiv nelegalne gradnje na Buni i Bunici i cijelom Mostaru, povodom Dana planete zemlje, želi podsjetiti u kakvom se stanju nalazi priroda cijele planete i  njihove lokalne zajednice. Žele ukazati na njeno narušavanje i uništavanje u korist pojedinaca iza kojih stoje nadležni organi koji najčešće ignorišu građanske inicijative koje pokušavaju na bilo koji način doprinijeti poboljšanju kvaliteta životne sredine u kojoj žive i zaustaviti široko rasprostranjenu korupciju.

Podsjećamo, Inicijativa „Ne na Buni i u mome Blagaju“ ukazuje da za određene objekte, urbanistička saglasnost i odobrenje za njihovu gradnju nisu izdati na građevinskom zemljištu već se radi o općem, zaštićenom dobru i bilo kakvom gradnjom bilo bi uništeno ovo vodno dobro, kao i oba izvorišta pitke vode kojima se napaja Malo Polje. Sve poduzete aktivnosti su bile bezuspješne, a gradske vlasti nisu stale na stranu građana.

Dodatno zabrinjava činjenica, da su predstavnici Inicijative, u stalnoj borbi sa komplikovanim pravnim sistemom, i prebacivanjem odgovornosti sa jednih na druge, te su ukazali na jedan od posljednjih primjera.

Nakon što smo 14.03.2022. uputili zahtjev Federalnom vodnom inspektoru za inspekcijski nadzor na obali rijeke Bune da bi se zaustavila njena dugogodišnja devastacija, obaviješteni smo da rijeka Buna nije u njihovoj nadležnosti, te da se obratimo kantonalnoj inspekciji HNK. Pred nama je ponovno novi nivo vlasti kojem se trebamo obratiti, jer pravilo je izgleda „zašto da bude jednostavno, kada može biti komplikovano…“ – poručuju iz Inicijative.

Građanska inicijativa očekuje da se izgradi sistem koji će raditi u korist građana i očuvanje sredine u kojoj žive i za čiju zaštitu se bore, ali poručuju da je jedan od koraka i da se sankcionišu odgovorni koji su dozvolili gradnju stambeno-poslovnih objekata u zaštićenom pojasu vodotoka rijeke Bune na području Blagaja.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije