Građanski aktivizam

Glas naroda: „Manje u džepove, više u okoliš“!

Rezultati ankete „Čuvara zraka“: Građani odgovornim za zagađenost zraka smatraju i industriju i kantonalnu i gradsku vlast, u gotovo jednakim procentima.

Neformalna grupa građana „Čuvari zraka“ iz Zenice je tokom mjeseca juna sprovodila online anketu, kao prateći dio offline anketiranja svojih sugrađana o poznavanju problema zaštite kvaliteta zraka u gradu Zenici.

U anketi je učestvovalo ukupno 267 građana, od čega su 62,5% žene, a 37,5% muškarci.

Najviše interesa za učešće u anketi pokazali su mladi, između 18 i 25 godina. Njih je u ukupnom broju onih koji su odgovorili na anketna pitanja bilo 72,6%.

Gotovo tri četvrtine ispitanika zagađenost zraka navelo je kao najveći okolišni problem u Zenici. Slijede odvoz i upravljanje otpadom, sa 13,7% i nedostatak zelenih površina, sa 9,5%.

Možda najzanimljiviji je podatak da anketirani građani odgovornim za aktuelno stanje zagađenosti zraka smatraju gotovo podjednako – kantonalnu vlast (33,3%), gradsku upravu (31,8%) i industriju (30,3%).

Poražavajuće je da je svega 31,7% učesnika ankete potvrdilo da su upoznati sa postojanjem namjenskih sredstava za zaštitu zraka, odnosno sa postojanjem sredstava koji se za ovu namjenu doznačavaju od strane Fonda za zaštitu okoliša FBiH, kako kantonima, tako i opštinama i gradovima. A svega 22% anketiranih je upoznato sa nekim projektom za zaštitu zraka koji se proveo u Zenici. No, ovaj problem je odranije poznat „Čuvarima“, pa mu u svom radu posvećuju značajnu pažnju. I najavljuju da će i u narednom periodu još aktivnije raditi na informisanju svih stanovnika ZDK o sredstvima koja se izdvajaju za smanjenje zagađenosti zraka i namjenskoj i nenamjenskoj potrošnji tih sredstava.

Na anketno pitanje „Koje projekte za unapređenje kvalitete zraka u Zenici bi vi predložili gradskim i kantonalnim vlastima?“, odgovori su bili bili veoma zanimljivi i raznovrsni. Kao što je bilo očekivano, najveći broj komentara je upućivao da je potrebno uvrstiti bolje i kvalitetnije projekte za zaštitu zraka, kao i obavezno uvođenje filtera za industrijska postrojenja.

„Čuvarima zraka“ među odgovorima anketiranih građana posebno su se svidjela sljedeća tri: „Zasad drveća i uvođenje katalizatora u svim poslovnim zonama“, „Dosljedna primjena zakona, što podrazumjeva i neodlaganje sankcija za zagađivače!“, te poruka „Manje u džepove, više u okoliš!“, koji sugeriše potrebu borbe protiv korupcije i u ovoj oblasti.

Po rezultatima ankete, velika većina ispitanika očekuje od nadležnih, tačnije Vlade ZDK, ali i grada Zenice, da se aktivnije posvete problemu zagađenja u ovom gradu.

Iz „Čuvara zraka“ naglašavaju da su, posredno, anketni odgovori pokazali da je srž problema ono o čemu informišu javnost već više od godinu dana, a to je nenamjensko korištenje sredstava doznačenih iz Fonda za zaštitu okoliša FBiH, te, nepostojanje kvalitetnih i velikih projekata koji bi značajno popravili kvalitet zraka u ovom gradu i građanima Zenice omogućili da konačno počnu „disati punim plućima“.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije