Građanski aktivizam

Godinu dana poslije ReStartove peticije za ukidanje mogućnosti zapošljavanja u javnom sektoru RS bez obavezne konkursne procedure, vlast i dalje čuva taj izvor svoje moći

Obrazloženje Vlade Republike Srpske za negativno mišljenje o podnesenom prijedlogu nije dostavljeno ni nakon 7 mjeseci, a Zakon o sistemu javnih službi ostao je isti! Čakajući nove izbore. I nove kupovine glasova, radnim mjestima.

Dobro došli u zemlju apsurda, u zemlju gdje je zapošljavanje putem poznanstava, rodbinskih, prijateljskih i stranačkih veza javna tajna, a borba za promjenu u tom kontekstu Sizifov posao.

Prije tačno godinu dana udruženje ReStart Srpska je predalo Narodnoj skupštini peticiju za izmjenu Zakona o sistemu javnih službi RS, sa prikupljenih skoro 4000 potpisa građana Republike Srpske, s ciljem uvođenja obaveze raspisivanja konkursa pri svakom zapošljavanju u javnoj službi u RS.

365 dana kasnije… ništa se promijenilo nije!

U javnim službama RS-a se i dalje vrši zapošljavanje kadrova bez javnog konkursa, čime je omogućeno da se na najsigurnija i najbolje plaćena mjesta u državi, legalno, bez ikakvih kriterija postavljaju kadrovi vladajućih stranaka ili članovi porodica onih s kojima oni vrše “političku trgovinu”. A da se sposobni i stručni ignorišu i tjeraju u redove pred ambasadama i na odlazak iz zemlje.

Sve je to moguće raditi legalno, pa se čak, bez posljedica, i na društvenim mrežama hvaliti da ti je stranka “sredila” zaposlenje, kao u nekim slučajevima koje je razotkrivao ReStart u predizbornom periodu, zato što po Zakonu o sistemu javnih službi javni konkurs nije obavezan prilikom zapošljavanja. A u zakonu to nije definisano jer evidentno predstavnicima vlasti ne odgovara da se kao u svim normalnim, razvijenim zemljama i sistemima kadrovi zapošljavaju putem javnog konkursa. Nego uticaj na zapošljavanje koriste kao jedan od izvora svoje moći.

No, upravo zbog toga je borba, kao što je ova ReStartova, ma koliko bila sizifovska, tako značajna za kompletno društvo. I izgradnju pravne države.

Nakon što je ReStart predao peticiju u Narodnu skupštinu Republike Srpske, te održao sastanke sa narodnim poslanicima i poslaničkim klubovima, na kojim su svi dali pozitivna mišljenja i rekli da će inicijativu podržati, u januaru ove godine NSRS je – odbila peticiju. Uz obrazloženje da je od 3.143 predatih potpisa, svega 1.800 autentično. I, očekivano, ne ulazeći u suštinu zahtjeva. Jer i sama priča o autentičnosti potpisa upravo bježanju od suštine i služi.

Ipak, tu se ova borba nije zaustavila. Narodni poslanik Davor Šešić, u ime Restart Srpske, a ispred poslaničke grupe SDS-a, je uputio u skupštinsku proceduru identičan prijedlog izmjene Zakona o sistemu javnih službi i zakon se našao u skupštinskoj proceduri.

Međutim, pozitivna vijest nije predugo trajala. Narodna skupština RS tražila je od Vlade RS da se izjasni o podnijetom prijedlogu, nakon čega je Vlada dala negativno mišljenje i iznijela stav da prijedlog Zakona nije u skladu sa pravnom regulativom u ovom entitetu. S tim da, u odgovoru, uopšte nije precizirano sa kojim zakonima nije usklađen prijedlog izmjene. I koji njegovi dijelovi.

Iako su prema zakonu obavezni da kada odgovaraju na poslaničku ili građansku inicijativu, ukoliko je odbijaju, navedu sa kojim postojećim zakonima u Republici Srpskoj je ova izmjena u sukobu, to Vlada RS nije učinila.

Nakon toga im se ReStart Srpska pismeno obratilo, sa zahtjevom da im obrazlože sa kojim zakonom, te, kojim članovima i odbredbama je predloženi prijedlog izmjena Zakona o sistemu javnih službi u sukobu. No, odgovora nije bilo.

Obrazloženje Vlade Republike Srpske nije dostavljeno ni nakon 7 mjeseci, a Zakon o sistemu javnih službi ostao je isti! Čakajući nove izbore. I nove kupovine glasova, radnim mjestima.

No, ni nakon ovog odbijanja i ignorisanja od strane Vlade, nije se odustalo. Narodni poslanik Davor Šešić je ponovo uputio prijedlog izmjene Zakona o sistemu javnih službi. Ali, ovaj put proces je odmah zaustavljen. Podnesena inicijativa niti je stavljena u razmatranje, niti je poslanik dobio odgovor na inicijativu.

Predloženim izmjenama traži se, zapravo, dopuna zakona kroz samo 1 član kojim bi se obavezali svi segmenti javne službe na raspisivanje javnog konkursa prilikom zapošljavanja. No, očigledno je da to vladajućim strankama ne odgovara. Jer, ovako, na sve primjere skandaloznog i nemoralnog odbijanja obrazovanih, stručnih i sposobnih kadrova, zarad zapošljavanja po kriteriju političke ili druge vrste korupcije, i javne zamjerke koje se pojave u vezi s tim, mogu da se posluže omiljenom mantrom bh. političara uhvaćenih u neprihvatljivom ponašanju: „Sve je po zakonu“.

Predsjednik ReStart Srpske, Stefan Blagić, ističe kako oni i dalje prate šta se dešava sa rješavanjem ovog problema te da se zapošljavanje u javnim službama bez javnog konkursa dešava na svakodnevnom nivou i to u skoro svim javnim službama.

Oni će se nastaviti boriti protiv ove društveno štetne prakse, ali za pobjedu tako jakih interesa i prisiljavanje vlasti da se odrekne jednog od mehanizama kojim ostvaruje snažan uticaj na glasače, potrebna je široka, jasna i odlučna podrška građana.