Radnički protesti

Grad Mostar ignoriše sindikat vatrogasaca i njihove zahtjeve za pregovorima o osnovici za platu

Iz Sindikata upozoravaju da im na ranije pozive za organizovanje sastanka iz Grada nije čak ni odgovoreno.

Sindikalna organizacija vatrogasaca Grada Mostara početkom je sedmice uputila ”ponovljeni dopis prema Gradu Mostaru za nastavak pregovora o osnovici za plaću za razdoblje 1.9. – 31.12.”.

Kako je objavio spomenuti sindikat, pregovori još nisu počeli te upozoravaju kako je zakonski rok za isplatu plate 10. oktobar.

Podsjećamo da je Sindikat, koji broji 250 članova i kao takav predstavlja najbrojniju sindikalnu organizaciju u Gradu Mostaru, i 9. ovog mjeseca uputio zahtjev, “već treći put”, kako su naveli, “za održavanje sastanka s Poslodavcem, uz iskrenu nadu da će do sastanka ovaj put i doći.”.

Ali nije. I neizvjesno je kada će.

Iz Sindikata upozoravaju da im na ranije pozive za organizovanje sastanka iz Grada nije čak ni odgovoreno.

Navode i kako je ukupna osnovica za obračun plate za period od 1. aprila do 1. septembra ove godine iznosila 364,74 KM.

”Uvažavajući gore navedeno, a imajući na umu da je već kraj mjeseca rujna tražimo da odmah po prijemu ovog zahtjeva organizirate sastanak na kojem će se utvrditi osnovica za vremenski period od 1. rujna do 31. prosinca”, navodi Sindikat u dopisu Gradu.

Podsjećamo da se o platama vatrogasaca govorilo i u junu ove godine, u kontekstu priprama novog kolektivnog ugovora, kada je Gradonačelnik Mario Kordić, na sjednici Gradskog vijeća, rekao kako se novim Kolektivnim ugovorom plate vatrogasaca neće smanjivati, nego samo usklađivati sa zakonskim propisima. ‘

“Ovo Gradsko vijeće ne razmišlja, pogotovo u sezoni požara, o igranju s plaćama vatrogasaca. Riječ je o usklađivanju s novim Kolektivni ugovorom… Nikome se ništa ne smanjuje, samo se usklađujemo sa zakonskim propisima”, kazao je Kordić.

No, iz Sindikata i Vatrogasnog saveza HNK su bili sasvim drugog mišljenja, navodeći niz konkretnih stavki u predloženim rješenjima koje su na štetu vatrogasaca.

A spomenuto je i da je tek ozljeda na radu jednog vatrogasca, prošle godine, otkrila skandaloznu činjenicu da niko od njih nije bio osiguran.

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije