Građanski aktivizam

Građani BiH se polako bude: Nakon krivične prijave i online peticija (VIDEO)

Tražimo odgovornost političara zbog stanja u koje smo došli, kažu građani.

 

Čini se da se građani BiH polako bude. Traže se imena odgovornih zašto vakcina još nema. Traži se i to da krivično odgovaraju oni koji su bili dužni nabaviti vakcine još prije tri mjeseca. Jučer je neformalna grupa građana podnijela krivičnu prijavu protiv vlasti, odgovori se traže i danas.

Odmah nakon krivične prijave i online petcija. Brojke potpisnika povećavale su se iz sata u sat. Komentari pored potpisa govore koliko su građani ljuti i razočarani.

– Tražimo odgovornost političara zbog stanja u koje smo došli.

– Potpisujem peticiju i iskreno se nadam da odgovorni na svim nivoima, odgovarati svojim životom i imetkom.

– Otac mi je umro od posljedica Covid-19 virusa, a možda ne bi da je imao priliku primiti vakcinu.

– Puna podrška! Tražimo da se preuzme odgovornost i urade konkretne mjere na adekvatnom sankcionisanju krivaca zbog nerada. Sebe čuvaju, građane od kojih primaju plate ničim nisu zaštitili. Dosta je bilo davno!

– Ugrožen kao penzioner.

Oni koji se još nisu upisali podržavaju peticiju i kažu za svakodnevne smrti neko mora odgovarati.

– Normalno da treba odgovarati, ali ide se pogrešnim putem. Treba ljudi da ustanu i da kažu sve plate parlamentaraca, političara, svim mogućih struktura i nivoa da idu na minimalnu platu dok se ne riješi kriza korona. Onda će se valjda boriti kada ih udare po džepu.

Potpis na peticiju znači buđenje građana te pokazivanja građanskog otpora bahatosti i nesposobnosti, kažu podnosioci krivične prijave. Pojašnjavaju krivična prijava je za nečinjenje, neodgovornost i bahatost izvršnih vlasti u BiH.

 

 

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije