NGG "Sačuvajmo rijeke Foče" i UG "Bjelava" - Inicijativa protiv izgradnje MHE u opštini Foča

GRAĐANI FOČE POZIVAJU POSLANIKE NSRS DA INTERES GRAĐANA STAVE ISPRED INTERESA POJEDINACA

Pred sutrašnju sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske, na kojoj će se raspravljati i o prijedlogu Deklaracije o zaštiti rijeka u Republici Srpskoj, udruženje građana "Bjelava" izdalo je saopštenje za javnost, koje prenosimo u cjelosti.

Udruženje građana Bjelava iz Foče očekuje da će se na 14. sjednici Narodne skupštine Republike Srpske izglasati “Prijedlog Deklaracije o zaštiti rijeka u Republici Srpskoj”, čime će poslanici zaštititi interese građana, a ne pojedinaca.

Naime, na 14. sjednici Narodne skupštine RS zakazanoj za 09. februar na drugoj tački dnevnog reda je i Prijedlog Deklaracije o zaštiti rijeka u Republici Srpskoj na kojoj očekujemo da će biti riječi i o izgradnji mHE Bjelava.

Građani Foče očekuju da će narodni poslanici, koji su i ranije pisanim putem obaviještavani o neregularnostima i proceduralnim propustima učinjenim u ovom slučaju, zaštititi interese građana te da će donijeti odluku u skladu sa zahtjevima građana čiji glas predstavljaju u najvišem zakonodavnom tijelu Republike Srpske.

„Mi nećemo odustati od naše borbe i našeg cilja da se zaustavi izgradnja mHE Bjelava, te očekujemo da će poslanici NSRS, a onda i novoizabrana lokalna vlast, djelovati u ime građana koji su ih izabrali. Svi su svjesni činjenice da su ovo projekti koji nisu od javnog interesa, a građani su posebno zabrinuti da i pored svih činjenica i argumenata koji ukazuju na neregularnosti, izgradnja mHE Bjelava još uvijek nije zabranjena. Očekujemo da će poslanici NSRS-a pokazati dobar primjer rada u interesu građana ostalim nadležnim lokalnim i republičkim institucijama“, ističu predstavnici UG Bjelava.

Podsjećamo da je investitor izašao na teren u martu prošle  godine, za vrijeme trajanja vanredne situacije uzrokovane virusom COVID 19, i započeo radove na izgradnji malih hidrocentrala bez ikakve dozvole na lokalitetima Bjelava, Velika i Mala Bjelava, kada su građani bili onemogućeni da iskažu svoj protest.

Iako se investitor, u dosadašnjem djelovanju koristio brojnim nedozvoljenim sredstvima, prekršio čitav niz zakona, te je protiv njega čak i Uprava kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske podnijela izvještaj o nizu počinjenih ozbiljnih krivičnih djela, Vlada Republike Srpske dala je ipak saglasnost na aneks ugovora o koncesiji za mini hidroelektranu na rijeci Bjelavi. Ni lokalna niti republička vlast nisu za sada uzeli u obzir potpise 3.000 građana koji se protive gradnji mHE na rijekama Foče.

STOP IZGRANJI MHE

SAČUVAJMO RIJEKE FOČE

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije