NGG "Sačuvajmo rijeke Foče" i UG "Bjelava" - Inicijativa protiv izgradnje MHE u opštini Foča

Građani Foče zadovoljni posljednjom reakcijom MUP-a RS u vezi sa bespravnom gradnjom MHE “Bjelava”

Povodom jučerašnjeg saopštenja Ministarstva unutrašnjih poslova RS, odnosno podnošenja prijave Okružnom javnom tužilaštvu Trebinje, u vezi sa nezakonitim radnjama u postupku gradnje MHE u opštini Foča, Udruženje građana „Bjelava“ i neformalna grupa građana "Spasimo rijeke Foče" obratili su se javnosti saopšenjem, koje prenosimo u cjelosti.

Povodom saopštenja Ministarstva unutrašnjih poslova RS o podnesenom izvještaju protiv lica iz Foče u vezi sa bespravnom izgradnjom mHE, Udruženje građana „Bjelava“ izražava zadovoljstvo aktivnostima koje su nadležne institucije preduzele. Ovakav izvještaj potvrđuje argumentovanost naših dosadašnjih navoda i ukazivanja na brojne nezakonite radnje od početka radova na izgradnji mHE u slivu rijeke Bjelave.

Mi se nadamo da će ova aktivnost MUP-a RS pokrenuti i druge republičke i opštinske institucije da na odgovoran način, u skladu sa zakonom, obavljaju poslove u svojoj nadležnosti. Sve ove aktivnosti MUP-a RS dale su dodatni značaj građanskoj inicijativi u djelovanju protiv nezakonitih radnji koje se dešavaju u našem okruženju.

Svjedoci smo da u dosadašnjim aktivnostima građani nisu bili zaštićeni od Načelnika Opštine i Skupštine Opštine Foča, iako su izabrani da zastupaju interese svih građana i lokalne zajednice. Svojim (ne)djelovanjem su pokazali da zastupaju interese pojedinaca. U prilog tome govori i nemogućnost održavanja sjednice Skupštine, potom i Kolegijuma, zbog nedostatka kvoruma gdje je jedna od tačaka dnevnog reda bila i Izgradnja mHE u slivu rijeku Bjelave. Posebno zabrinjava činjenica da je na Kolegijumu koji je prethodio otkazanoj sjednici, na inicijativu Načelnika i saglasnošću  većine prisutnih članova, usvojen Dnevni red sa prijedlogom odluke o davanju prava službenosti za postavljanje cjevovoda za mHE na opštinskom zemljištu u slivu rijeke Bjelave, ne osvrćući se na brojne prijave o nezakonitim radnjama od početka radova u slivu rijeke Bjelave.

S obzirom na sve navedeno i na novonastalu situaciju povodom izvještaja koji je MUP RS dostavio Okružnom javnom tužilaštvu u Trebinju, tražimo da Skupština Opštine Foča što hitnije zakaže redovnu, planiranu sjednicu sa već predloženim Dnevnim redom.

Ovim putem napominjemo da, pošto se nisu izjasnili na sjednici, tražimo stav po ovom pitanju od svih onih koji trebaju zastupati građane. Iz tog razloga smo svim strankama, svim klubovima odbornika i svim odbornicima u aktuelnom sazivu SO dostavili Informaciju i zahtjev za izjašnjavanje vezano za izgradnju mHE na Bjelavi i drugim rijekama na području opštine Foča i čekamo njihove odgovore.

STOP IZGRANJI MHE

SAČUVAJMO RIJEKE FOČE

Oznake
Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije