NGG „Spasimo Drinu“ Goražde

Građani Goražda, okupljeni oko inicijative “Spasimo Drinu” traže od Federalnog tužilaštva preispitivanje odluke Tužilaštva BPK u slučaju nelegalne obalotvrde na rijeci Drini

Saopštenje za javnost neformalne grupe građana "Spasimo Drinu", povodom najnovije odluke Tužilaštva BPK vezane za sporni "Zid na Drini".

Neformalnoj grupi građana „Spasimo Drinu“ je Tužilaštvo BPK je odgovorilo na pritužbu koju su uputili zbog odluke tog Tužilaštva da ne pokrene istragu protiv Muhameda Ramovića, bivšeg gradonačelnika Goražda i Envera Adžema, rukovodioca službe za prostorno uređenje, stambeno-komunalne poslove i raseljena lica Goražda u slučaju izgradnje obaloutvrde na rijeci Drini. Tužilaštvo BPK smatra da je pritužba građana neosnovana iz razloga, jer tvrde da nisu naveli koji Zakon je povrijeđen kada su tvrdili da je stav Tužilaštva nezakonit iako bi trebalo da “Sud/Tužilaštvo poznaje pravo”.

„Još jednom je Kantonalno tužilaštvo pokazalo da ne štiti interese građana, čak u svom odgovoru navode da mi nismo ovlašteni da predstavljamo oštećene ni da govorimo u njihovo ime, iako ovu neformalnu grupu građana čine svi oštećeni građani Goražda i svoje nezadovoljstvo pokazujemo javno već više od godinu dana. Međutim, za nas ovo nije kraj – mi ćemo se obratiti Federalnom tužilaštvu radi preispitivanje ove odluke Tužilaštva BPK. Od Federalnog tužilaštva očekujemo da će zaštiti interese građana i da će neko konačno odgovarati za nelegalno izgrađenu obaloutvrdu na Drini. Pozivamo sve nadležne institucije da reaguju“, istakao je Mirsad Kadrić, mještanin naselja Luka u Goraždu.

Ovim putem napominjemo sve nadležne institucije da je prošle godine Federalno ministarstvo prostornog uređenja donijelo odluku kojom se poništava urbanistička saglasnost i odobrenje za gradnju obaloutvrda u centru Goražda, jer opština Goražde putem svoje službe uopšte nije bila nadležna za izdavanje navedenih rješenja već je za izvođenje navedenih radova urbanističku saglasnost moglo izdati isključivo Federalno ministarstvo prostornog uređenja kao nadležan organ uprave. Nakon ove odluke, građani su nadležnom kantonalnom tužilaštvu predali krivične prijave protiv odgovornih osoba. Također, na sjednici Zastupničkog doma parlamenta FBiH usvojena je inicijativa za provođenje hitnog inspekcijskog nadzora poštivanja Rješenja Federalnog ministarstva prostornog uređenja a koje se tiče zabrane daljih radova na obaloutvrdi u Goraždu.

Podsjećamo, u pitanju je zloupotreba višemilionskog projekta, a mi smo više puta iskazali sumnje u koruptivne radnje od strane uprave Grada Goražda prilikom odabira projekta, a bez obzira na nezadovoljstvo građana, gradske vlasti su i dalje ignorisale njihovo mišljenje u vezi dalje izgradnje obaloutvrde dato na javnoj raspravi 02.07.2020.

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije