Građanski aktivizam

Građani Istočnog Sarajeva najavljuju proteste i od vlasti zahtjevaju rješenje problema redovnog snabdjevanja vodom: Dosta nam je redukcija!

Protestno okupljanje građana zakazano je za utorak, 05. oktobra, na parkingu Doma zdravlja Istočno Sarajevo, u 17:30h.

Voda je simbol života. U državi, međutim, koja ima preko 260 rijeka, vlast to bogatstvo želi unovčiti a ne sačuvati. I izlaže ga iskorištavanju i destrukciji, u interesu pojedinaca, umjesto da ga čuva svim sredstvima i koristi za zadovoljavanje potreba stanovništva.

Pohlepa za novcem i stavljanje ličnih interesa ispred interesa zajednice, te, sveprisutna korupcija, koje uništavaju naše rijeke, dovode u pitanje osiguranje elementarnih potreba građana. Kao što je potreba za pitkom vodom.

Pa se tako, iako redukcije u snabdjevanju vodom podsjećaju na traume iz prošlog vijeka, građani Istočnog Sarajeva, od jula mjeseca, suočavaju sa redukacijama vode prilikom kojih neka naselja nemaju vode i po 8 časova.

Dakle voda je postala luksuz u zemlji koja obiluje rijekama.

Revoltirani ovom situacijom, nestašicama i nesposobnošću vlasti da riješi ovaj problem, građani Istočnog Sarajeva odlučili su da dignu svoj glas i najavljuju proteste, za utorak 05. oktobra, na parkingu Doma zdravlja Istočno Sarajeva u 17:30h.

Kako kaže Sunčica Kovačević, u ime organizatora protesta, okupiće se zbog problema sa redukcijama koji ove godine traju od mjeseca jula, jer žele da iskažu svoje nezadovoljstvo i potrebu za što hitnijim iznalaženjem rješenja. Ističu kako su se građani, do sada, samo paušalno obavještavali o tome šta bi se moglo uraditi i kada, a da od KP Vodovod i kanalizacija ad Istočno Sarajevo nijednom nisu dobili informaciju o planovima za rješavanjeg ovog gorućeg problem.

Građani su na okupljanje pozvali i direktora Vodovoda, gradonačelnika Istočnog Sarajeva, te, načelnika i predsjednika Skupštine opštine Istočno Novo Sarajevo. Zasad je samo gradonačelnik Istočnog Sarajeva, Ljubiša Ćosić potvrdio svoje prisustvo.

Podsjetimo još, na kraju, da su građani okupljeni oko inicijative “Stop izgradnji mHE na Kasindolskoj rijeci”, na mirnom protestnom okupljanju u julu mjesecu, vlastima Istočnog Sarajeva poručili: “Imamo redukcije vode, a pitku vodu stavljate u cijev za mini hidroelektrane!”

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije