Građanski aktivizam

Građani Istočnog Sarajeva pozivaju Regulatornu komisiju za energetiku RS da zaštiti njihove interese

Danas, 29.12., Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske odlučuje o ponovnom produženju preliminarnog prava na podsticaj za proizvodnju električne energije za mHE Samar na Kasindolskoj rijeci. Tim povodom oglasila se neformalna grupa građana "Stop izgradnji mHE na Kasindolskoj rijeci", čije saopštenje prenosimo u cjelosti.

Na dnevnom redu 23. Redovne sjednice Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske zakazane za 29.12.2021. predviđeno je razmatranje zahtjeva za (ponovno) produženje preliminarnog prava na podsticaj za proizvodnju električne energije za mHE Samar na Kasindolskoj rijeci.

“Mi, članovi neformalne grupe građana “Stop izgradnji mHE na Kasindolskoj rijeci” se protivimo davanju podsticaja za proizvodnju električne energije za mHE “Samar” i zahtjevamo da se ovaj zahtjev odbije, te se nadamo da će nadležni organ uvažiti naše apele prilikom današnjeg odlučivanja, naročito imajući na umu svoju dužnost da djeluju u javnom interesu. S obzirom da investitor nema važeću ekološku dozvolu i nije izvjesno kada i da li će je dobiti, a bez koje ne može pribaviti upotrebnu dozvolu, smatramo da im se rješenje o preliminarnom pravu na podsticaj ne treba produžiti.”, ističe Sara Tuševljak, članica NGG “Stop izgradnji mHE na Kasindolskoj rijeci.”

Podsjećamo, Regulatorna komisija za energetiku je najprije donijela rješenje o preliminarnom pravu na podsticaj za proizvodnju električne energije za mHE “Samar” do 30.11.2021. godine, da bi onda 28.10.2021. godine donijela Rješenje o produženju preliminarnog prava na podsticaj za proizvodnju električne energije- mHE “Samar”, prema kojem je investitor i podnosilac ovog zahtjeva, firma BUK doo iz Istočnog Sarajeva bila dužna da do 31.12.2021. počne sa radom, odnosno pribavi upotrebnu dozvolu za proizvodno postrojenje mHE “Samar”.  S obzirom da se ovo nije dogodilo do sada, izvjesno je da se neće ni dogoditi u narednih nekoliko dana koliko je ostalo do kraja godine.

Neformalna grupa građana “Stop izgradnji mhe na Kasindolskoj rijeci” ponovo ističe da je u maju ove godine sprovela Građansku inicijativu, prema Zakonu o referendumu i građanskoj inicijativi Republike Srpske, prilikom čega je prikupljeno 2354 potpisa građana grada Istočno Sarajevo, koji se protive izgradnji mHE na Kasindolskoj rijeci. Pored ovoga, dodajemo da je stav lokalne zajednice jasan, s obzirom da su našu borbu prepoznali i pružili podršku i gradonačelnik Istočnog Sarajeva, zatim načelnici opština Istočna Ilidža, Istočno Novo Sarajevo i Trnovo, odnosno načelnici opština u kojima su 3 mHE na Kasindolskoj rijeci planirane.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije