Građanski aktivizam

Građani Istočnog Sarajeva protestvovali zbog redukcija vode

Građani Istočnog Sarajeva su danas oko 17:30 sati izašli na proteste zbog učestalih redukcija vode koje traju od jula. Redukcije su, prema riječima nadležnih, danas ukinute ali stanovnici imaju dodatne zahtjeve.

“Danas smo se okupili zbog redukcija vode koje u općinama Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža traju od mjeseca jula. Međutim, ono što je strpljenje građana dovelo do kraja bio je septembar u kojem su redukcije trajale 28 dana po osam sati dnevno. U nekim domaćinstvima trajale su i do 16 sati dnevno”, rekla je Sunčica Kovačević, organizatorica protesta.

Navela je kako se nadležni organi nisu detaljno oglašavali o ovom problemu niti su rekli kada će doći kraj redukcijama. Okupili su se kako bismo zahtijevali sistematsko rješavanje spomenutog problema.

“Postavili smo tri zahtjeva. Prvi od njih bio je ukidanje redukcija, što se danas desilo. Mi smo 29. septembra podnijeli prijavu za proteste, a 30. su započeli pregovori sa Kantonom Sarajevo. Danas su zvanično obustavljene redukcije”, objasnila je.

Međutim, ljudi koji su protestvovali postavili su dva dodatna zahtjeva.

“Drugi zahtjev odnosni se na nadzor nad poslovanjem Vodovoda. Vjerujemo da su ovi problemi dublje prirode i da ih je potrebno istražiti kako se u budućnosti ne bi dešavali. Treći zahtjev odnosi se na zaštitu svih izvorišta kako bi spriječili dalju destrukciju pitkih voda”, kazala je.

Kovačević je spomenula kako će u narednom periodu građani vidjeti hoće li redukcije zaista biti ukinute ili će se ponovo uvesti. Osvrnula se i na optužbe gradonačelnika Istočnog Sarajeva Ljubiše Ćosića, koji je izjavio da je njen angažman političke prirode.

“Danas sam pročitala članak u kojem gradonačelnik daje izjavu kako mu se čini da ovo ima političku priču, što je apsolutno netačno. Nisam članica bilo koje političke stranke niti sam ikada to bila. Zbog toga ću pokrenuti sve dostupne pravne mehanizme kako bi se to javno demantovalo i kako bi nadležni odgovarali za neistine koje plasiraju u javni prostor”, zaključila je.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije