Građanski aktivizam

Građani Kotorskog: Uspjeli smo. 45 tona heksana uklonjeno je iz naselja.

Saopštenje za javnost neformalne grupe građana „Uklonite heksan iz Kotorskog“, povodom uspješnog završetka njihove kampanje za uklanjanje opasnih materija iz neposredne blizine naseljenog mjesta.

Neformalna grupa građana „Uklonite heksan iz Kotorskog“ dobila je od Republičke uprave za inspekcijske poslove RS potvrdu da su opasne materije uklonjene iz kruga napuštene fabrike Bioil-a čime je konačno otklonjena opasnost za građane Kotorskog kod Doboja. Prilikom uklanjanja opasnih hemikalija utvrđeno je da se u fabričkim rezervoarima nalazilo čak 45 tona ove opasne materije, od čega je 21 tona već poslano u Njemačku, a 24 tone je u prethodnim danima prešlo granicu Bosne i Hercegovine.

“Ovim je postalo jasno kolika je opasnost bila po život i zdravlje svih nas, mještana naselje Kotorsko kod Doboja. Izuzetno smo zadovoljni i sretni da je konačno naše naselje bezbjedno, ali i dalje smo budni, očekujemo kada će uslijediti aktivnosti i dolazak predstavnika firme iz Tešnja, koja bi u doskorašnje rezervoare sa heksanom trebala upumpati 27.000 litara permanta i 75.000 litara vode, kako bi ih učinila potpun bezbjednim tokom ljeta, ali i predstojeće zime. Povremeno obiđemo oko fabrike i to ćemo činiti naredna tri-četiri mjeseca, kako bi bili potpuno sigurni da će sve biti realizovano kako su nam pojasnili predstavnici banke i firme „KEMEKO“, izjavio je Mehmed Trnjanin, predsjednik Savjeta Mjesne zajednice i član neformalne grupe građana.

Proces uklanjanja heksana iz Kotorskog je uslijedio nakon što je Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, nakon upućenog zahtjeva građana, naložilo Glavnom republičkom zdravstvenom i sanitarnom inspektoru i Glavnom republičkom urbanističko-građevinskom i ekološkom inspektoru da preduzmu aktivnosti iz nadležnosti za zbrinjavanje i uklanjanje heksana iz Kotorskog kod Doboja.

Podsjećamo, nekadašnja fabrika namještaja „Enterijer“ u Kotorskom kod Doboja 2007. godine, nakon što je otišla pod stečaj, prodata je firmi DMDE iz općine Doboj Istok. Oni su dio fabrike iznajmili za otvaranje trgovačkog centra, a dio turskoj grupaciji ILLA i tu je 2015. godine započeta gradnja fabrike jestivog suncokretovog ulja.  Turski privrednici su potom od „DMDE“ kupili i zemljište, fabrika je puštena u probni rad krajem 2016.godine i u tom statusu radila je do 2018. godine kada su se investitori bez najave povukli i otišli iz BiH, ostavivši iza sebe i hemikalije korišćene u procesu proizvodnje ulja.

Nakon višegodišnje borbe, u prethodnim mjesecima su građanima odgovorili na zahtjeve Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost građanima, koje je navelo da nemaju nadležnost za postupanje u ovom slučaju, već da je ona isključivo u domenu rješavanja od strane nadležne republičke ili lokalne inspekcije, kao i Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, kao i vlasti Grada Doboja, koji smatraju da ne snose odgovornost za nastanak problema niti da imaju formalnu zakonsku obavezu za njegovo rješavanje. I Fond i vlasti Grada Doboja su tada izrazili spremnost da, eventualno u  saradnji sa drugim organima i institucijama učestvuju u rješavanju ovog problema.