Građanski aktivizam

Građani Kreševa na ulicama: Na rubu smo ekološke katastrofe, zaustavite nelegalan rad kamenoloma i krečnjare

U Kreševu su danas, 13.08., u organizaciji Kreševskog građanskog pokreta održani protesti, sa kojih je upućeno saopštenje za javnost, koje prenosimo u cjelosti.

Kreševski građanski pokret danas je u centru Kreševa održao protestnu šetnju sa preko 50 zabrinutih građana kako bi apelovali na sve nadležne institucije da pod hitno zaustave nelegalan rad kamenoloma i krečnjare u naselju Bjelovići u Kreševu koji ugrožava život i zdravlje svih građana ovoe opštine.

“Na ovaj način želimo želimo da javnost i nadležne institucije informišemo da se mi nalazimo na rubu ekološke katastrofe. Kamenolom i krečnjara firme BFS d.o.o. već godinama radi nelegalno. Talog, mulj i kreč se ispušta u rijeke Vrijenjak i Rakovčicu, a mjesecima su trajale i detonacije koje su vršene iznad vodozaštitne zone, čime je bio ugrožen i vodovod. Osim toga od detonacija je dolazilo do pucanja zidova na porodičnim kućama i objektima, poljoprivredni proizvodi su  zagađeni i prekriveni prašinom, zbog zagađivanja tla prinosi su loši, a zbog ispuštanja mulja u rijeke uništen je riblji fond. Međutim, nadležni ne reaguju, kamenolom i krečnjara svakodnevno rade.Zbog ovakvih uslova za život,  veliki broj mještana se već iselio, a dosta mještana će tražiti iseljenje“, navode predstavnici Kreševskog građanskog pokreta.

Mještani naselja Bjelovići su 2018. godine svoje zahtjeve zajedno sa potpisanom peticijom sa 370 potpisa, dostavili načelniku Općine, Inspektoratu urbanističke ekološke inspekcije, te Ministarstvu prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša. Nakon toga je uslijedio sastanak sa općinskim načelnikom i predstavnicima kompanije BFS D.O.O. a na tom sastanku predstavnici firme su obećali nabaviti još jednu muljnu pumpu i džambo vreće za mulj.  Kako obećanja nisu ispunjena, mještani su organizovali proteste i blokadu puta 7. i 8. februara 2018. a kao rezultat tih protesta firma BFS D.O.O pokrenula je prekršajni postupak uz naplatu štete protiv mještana koji su blokirali put. Rudarsko – geološka inspekcija Ministarstva Gospodarstva SBK je 2019. godine zabranila gospodarskom društvu BFS d.o.o. da vrši obavljanje rudarskih poslova na lokalitetima Rastovica i Krčevine do pribavljanja odobrenja za istraživanje i eksploataciju te ostala odobrenja propisana Zakonom o rudarstvu. Pored toga, kantonalni vodni inspektor SBK je izdao rješenje o trajnoj zabrani ispuštanja mulja odnosno taloga iz separacije kamenoloma u potok, ali i nakon što im je 4 puta pisao prekršajni nalog jer su isto nastavili, firma i dalje bez dozvole radi.

Nismo se uplašili tužbama i nećemo odustati –  iskoristit ćemo sve pravne lijekove u ostvarenju svog cilja – nećemo stati dok se ne zaustavi nelegalan rad kamenoloma i krečnjare zbog kojeg je nama i našoj djeci ugroženo zdravlje i život.

STOP UNIŠTAVANJU LJUDSKOG ZDRAVLJA !!!