Građanski aktivizam

Građani Mostara pozivaju Vladu HNK da raskine koncesioni ugovor za mini hidroelektrane na Bunskim kanalima

“Trajna zaštita spomenika prirode je naš jedini zahtjev”, ističu iz neformalne grupe građana „Stop izgradnji mHE na Buni“, čije najnovije saopštenje za javnost prenosimo u cjelosti.

Neformalna grupa građana „Stop izgradnji mHE na Buni“ okupljena oko mještana naselja Buna, je na današnjoj uličnoj akciji u Mostaru informisala građane o posljednjim događanjima oko izgradnje mHE Buna 1 i 2 te pozvala Vladu HNK/Ž da raskine koncesioni ugovor za ove 2 mHE i time trajno zaštiti Bunske kanale, spomenik prirode.

„Još jednom želimo da podsjetimo javnost da borba za zaštitu Bunskih kanala nije gotova. Ostvarili smo značajne pobjede u svojoj borbi, ali to nije kraj!  Pred nama su 2 mjeseca tokom kojih će se raditi na izmjeni Prostornog plana Grada Mostara, jer sve dok se ne usvoji izmijenjeni Prostorni plan Grada Mostara, na snazi je trenutni u kojem su ucrtane 2 mHE na Bunskim kanalima, na osnovu kojeg bi investitor imao zakonsku mogućnost da ishoduje potrebne dozvole! U tom periodu očekujemo i da će Vlada HNK/Ž raskinuti koncesioni ugovor za ove 2 mHE kako bi zaštitila spomenik prirode kao i interese građana Mostara“, istakao je Miroslav Barišić, predstavnik neformalne grupe građana „Stop izgradnji mHE na Buni“.

Podsjećamo, nakon građanske inicijative kojom je NGG „Stop izgradnji mHE na Buni“ tražila Izmjenu Prostornog plana Grada Mostara ili izmjenu Regulacionog plana tog područja, a koji je trenutno na snazi, bez da se čeka usvajanje novog Prostornog plana – Gradsko vijeće Grada Mostara usvojilo je odluku o pristupanju izradi izmjena i dopuna Prostornog plana općine Mostar. Izmjene predviđaju i brisanje malih hidroelektrana Buna 1 i 2 iz postojećeg Prostornog plana Grada Mostara!

Ovim putem još jednom pozivamo sve odgovorne osobe koje odlučuju u cijelom ovom procesu da zaštite interese građana i da u okviru svojih nadležnosti trajno zaštite lokalitet Bunskih kanala od izgradnje mHE.

Mi nastavljamo našu pravnu borbu i nećemo stati dok se trajno ne zabrani izgradnja mHE na Bunskim kanalima, spomeniku prirode.

Građani u akciji