Građanski aktivizam

Građani ponovo upozoravaju na smrad u banjalučkom naselju: “Nećemo dopustiti da nas pravite budalama”

Na FB stranici “Zagađenje Budžak-Lazarevo” mještani ovog naselja su ponovo upozorili na problem zagađenja vazduha i nesnosan smrad iz Livnice Jelšingrad.

“Večeras se opet, nakon desetak dana, osjeti intezivan smrad. Smrad je istog intenziteta, ništa se nije promjenilo ! Nadležni, nećemo dopustiti da nas pravite budalama ! Izgleda da smo iscrpili sve legalne načine borbe !” stoji u objavi na FB stranici “Zagađenje Budžak-Lazarevo”

Podsjetimo, prošle sedmice ponovo je pokrenuta proizvodnja u Livnici Jelšingrad, nakon što su, prema tvrdnjama vodećih ljudi ovog preduzeća preduzete mjere, koje je naložila inspekcija a po pitanju neprijatnog mirisa koji se širio ovim banjalučkim naseljem. Prošle sedmice rečeno je da je otklonjeno oko 90% stvari naloežnih inspekcijom, a da će ostatak biti riješen u toku proizvodnje.

Na FB grupi upozorenja da se deseti dan ponovo pojavio “intenzivan smrad”.

Miodrag Brdar, direktor Jelšingrad LIVAR livnica čelika a.d. Banjaluka, izjavio je prošle sedmice da Livnica ima ugovorenog posla u iznosu od 8 miliona KM , a da je šteta u nekoliko dana prouzorkovana zbog zabrane rada, u iznosu od četvrt miliona KM te da kompanija ima finansijske obaveze iz prethodnog period od oko 50000 mjesečno, odnosno preko 600 000 KM godišnje

On je rekao kako livnica nije radila na štetu građana te da su shodno nalazu inspekije izvršene sanacije od oko 90 %

“Izvršili smo sva moguća postakljivanja, mijenjanje ventilacije, izvršena je sanacija filtera, sve štetne materije su u granicama normalnog, dva puta godišnje vršimo mjerenja” rekao je Brdar medijima

Podsjetimo, Inspektorat Republike Srpske i nadležna Urbanističko građevinska i ekološka inspekcija nakon kontrole provedene 18.07.2022. godine donijela rješenje kojim se zabranjuje preduzeću Jelšingrad Livar Livnica čelika a.d. Banja Luka Ul. Braće Podgornika 8, Banja Luka, topljenje i livenje čelika u svim instalisanim kapacitetima odnosno pećima koje posjeduje kao i obavljanje svih djelatnosti koje prouzrokuju nekontrolisanu emisiju neugodnih mirisa i disperziju polutanata u atmosferu.

“Zabrana je počela teći od dana njenog izricanja to jest sprovedena je odmah. Zabrana će trajati do potpunog otkanjanja emisije neugodnih mirisa i disperzije polutanata u okolnu atmosferu od strane predmetnog preduzeća. Kontrolom je utvrđeno da su ventilacioni sistemi unutar proizvodne hale nefunkcionalni ali i tehnički nedostaci na samoj proizvodnoj hali, a koji se odnose na ostakljene površine koje su polupane, a iste nisu obnavljane i kroz koje je zbog strujanja vazduha dolazilo do nekontrolisane emisije neugodnih mirisa i disperzije polutanata u atmosferu”, rekli su za BUKU iz Inspektorata RS.

Podsjetimo da je početkom mjeseca na društvenim mrežama pokrenuta stranica “Zagađenje Budžak-Lazarevo” u kojoj mještani ovog naselja upozoravaju na problem zagađenja vazduha.

Mještani u tom trenutku nisu bili sigurni odakle dolazi izvor zagađenja, a danima su kontaktirali nadležne koji su prebacivali odgovornost i nadležnosti sa sebe na druge institucije. Dok se loptica odgovornosti prebacuje građani su živjeli sa vazduhom koji smrdi i podsjeća na topljenu plastiku.

Mještani su pokrenuli i peticiju da skrenu pažnju nadležnih republičkih i gradskih institucija na ovaj problem.

Nakon informacija o zabrani rada u Jelšingradu aktivisti su rekli da je ovo velika pobjeda građana.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije