Građanski aktivizam

Građani Sarajeva traže da se zaustavi daljnja nelegalna gradnja i uništavanje prirode na Bjelašnici i Igmanu

Bjelašnica (Foto: Fena)
„Problem nekontrolisane gradnje i urbicida na Bjelašnici i Igmanu proizilazi iz nezakonite izmjene i dopune Prostornog plana Kantona Sarajevo iz 2017. godine“, navodi se u saopštenju za javnost neformalne grupe građana „Hoćemo pitku vodu i čist zrak – PROTIV nelegalne gradnje na Bjelašnici i Igmanu“, koje prenosimo u cjelosti.

Neformalna grupa građana „Hoćemo pitku vodu i čist zrak – PROTIV nelegalne gradnje na Bjelašnici i Igmanu“ je danas organizovala uličnu akciju kako bi informisala javnost o problemu nekontrolisane gradnje i urbicida na Bjelašnici i Igmanu. Naime, problem nekontrolisane gradnje i urbicida na Bjelašnici i Igmanu proizilazi iz nezakonite izmjene i dopune Prostornog plana Kantona Sarajevo iz 2017. godine, koji nije u skladu sa važećim prostornim planom višeg nivoa kao ni sa Federalnim prostornim planom iz 1981. godine koji je još obavezujući. Dodatno, ovaj problem je nastao i zbog nezakonitog izdavanja građevinskih dozvola za gradnju stambenih kompleksa od strane Opštine Trnovo bez prethodno izdanih okolinskih dozvola i procjene uticaja na okoliš. I u konačnici, gradnja na olimpijskim planinama nije u skladu sa Odlukom o zaštiti izvorišta pitke vode iz 1987. godine, koja je još uvijek na snazi.

Sa današnjeg dijelenja letaka građanima Sarajeva

“Prostor Igmana i Bjelašnice ima posebnu važnost za očuvanje pitke vode i čistog zraka u Kantonu Sarajevo. Zbog velike raznolikosti biljnog i životinjskog svijeta, determinisanih nekoliko desetina reliktnih i endemičnih vrsta flore i faune, posebnih vrijednosti pejzažnih predjela, specifičnih klimatskih parametara prostora gdje se sudaraju mediteranska i kontinentalna klima za Igman i Bjelašnicu su navedenim planom predviđeni najviši oblici zaštite. I pored ove činjenice, od 2004. godine se pristupilo masovnoj izgradnji stambenih objekata – apartmana te nedopustivoj sječi šume i krčenju šumskog zemljišta. Mimo svih pravila i uprkos mnogim uredbama koje regulišu izgradnju, vodozaštitne zone i otpadne vode – na sceni je bezobzirno narušavanje svih procedura, a kao posljedicu toga svjedočimo činjenici da je na ovim olimpijskim planinama devastirano preko 8.000,000 m2 šume i šumskih livada. Zbog svega toga tražimo da se zaustavi dalja nelegalna gradnja i uništavanje prirode na Bjelašnici i Igmanu”, ističu predstavnici neformalne grupe građana „Hoćemo pitku vodu i čist zrak – PROTIV nelegalne gradnje na Bjelašnici i Igmanu“.

Neformalna grupa građana „Hoćemo pitku vodu i čist zrak – PROTIV nelegalne gradnje na Bjelašnici i Igmanu“ danas je, dijelenjem letaka, informisala javnost o problemu nekontrolisane gradnje i urbicida na Bjelašnici i Igmanu

Osim zabrinutih građana, i federalni revizori su 2016. upozoravali na nepravilnosti u vezi s izgradnjom apartmana na Bjelašnici. Pored toga i Ured za borbu protiv korupcije i upravljenje kvalitetom Kantona Sarajevo je uočio nepravilnosti prilikom ishodovanja dozvola za krčenje šume i izdavanje odobrenja za građenje te je podnio krivičnu prijavu kod Kantonalnog Tužilaštva u Sarajevu zbog krčenja šume u 4 slučaja, te izdatih odobrenja za gradnju čak 13 objekata.

Sve su ovo razlozi zbog kojih ne planiramo odustati – nastavljamo našu pravnu borbu i iskoristićemo sve pravne lijekove u ostvarenju svog cilja – nećemo dozvoliti da se nastavi nelegalna gradnju na olimpijskim planinama.

Građani u akciji