Građanski aktivizam

Građani se uključuju u “Karton revoluciju”: Spremni za borbu protiv korupcije i nepotizma

“Poslali smo jednu snažnu poruku, a to je da mladi ljudi, kada nešto zacrtaju, mogu to ostvariti."

“Karton revolucija”, aktivistički je pokret mladih ljudi iz Tuzle, posvećenih borbi protiv korupcije i nepotizma u zdravstvu ali i društvu u cjelini.

Iz Pokreta ističu da se posljednji konkretan rezultat te borbe ogleda u činjenici da je upravo zahvaljujući ovom pokretu Tuzla dobila novi aparat za mamografiju, što je dodatno ohrabrilo prvenstveno mlade ljude ali i sve zainteresovane građane i građanke za još jaču i konkretniju akciju i borbi protiv korupcije i nepotizma.

Adi Selman, jedan od osnivača Karton revolucije, tim povodom je izražavajući zadovoljstvo postignutim uspjehom, izjavio: “Poslali smo jednu snažnu poruku, a to je da mladi ljudi, kada nešto zacrtaju, mogu to ostvariti. Danas je to mamograf, a sutra su to možda neke još veće promjene.”

No, istovremeno je i upozorio: “Ono što je potrebno naglasiti jeste to da je sa ovim problem riješen samo 50 posto, obzirom da će još uvijek biti prisutne ogromne liste čekanja, jer nažalost u Domu zdravlja nema dovoljno edukovanog i kvalifikovanog kadra.”

Karton revolucija je nedavno, na svom Facebook profilu, objavila video sadržaj u kojem poziva sve zainteresovane građane i građanke na direktno uključivanje u zajedničku borbu za pravedniji sistem. Ističu da su se, u kratkom periodu, javile čak 83 osobe koje nisu ranije bile uključene u aktivističke grupe, zainteresovane za uključivanje u Pokret i direktan angažman u borbi protiv korupcije i nepotizma.

“Svi prijavljeni su raspoređeni u više aktivističkih grupa kao što su “Tim za akciju” koji realizuje ulične aktivnosti, učestvuje na sastancima, “Tim za podršku”, sa zadatkom jače i kvalitetnije prezentacije putem društvenih mreža, kao i “Tim za dojave”, koji u saradnji sa građanima prikuplja informacije od ključne važnosti za borbu protiv kriminala korupcije i nepotizma.”, navode iz Pokreta, pozivajući sve zainteresovane građane i građanke da se i dalje javljaju i uključuju u njihove aktivnosti.

“Bolje i pravednije društvo je moguće ostvariti ukoliko se zajednički angažujemo u borbi protiv društvenih anomalija kakve su u prvom redu korupcija i nepotizam!”, poručili su iz “Karton revolucije”.