Građanski aktivizam

Građani tuzlanskog naselja Slatina protiv bespravne gradnje i korupcije u njenoj pozadini – potpisuje se peticija Stop gradnji zgrade na igralištu ‘Marakana’

Brojni mještani naselja Slatina u Tuzli juče su potpisali peticiju u znak protesta protiv gradnje stambeno poslovnog objekta na igralištu poznatom kao ‘Marakana’, izvjestio je portal Tuzlanski.ba.

Brojnim aferama sa nelegalnom gradnjom prijeti da se pridruži još jedna – u tuzlanskom naselju Slatina. Igralište u ovom naselju, koji građani od milja zov “Marakana” je ograđeno, čime je najavljen početak radova na stambeno-poslovnom objektu, kome je investitor Islamska zajednica, koja je i vlasnik ovog zemljišta.

Ovo je izazvalo revolt građana Slatine, koji su pokrenuli peticiju Stop bespravnoj gradnji”, koju je dosad potpisalo više od 200 građana, koji se protive da još jedna od rijetkih zelenih površina u Tuzli bude pretvorena stambene kvadrate.

Na peticiji koju su potpisivali je istaknuto: “Ne više – Marakana je dječija” i “Ne bespravnoj gradnji i korupciji!!!” A jedna od poruka zakačenih za ogradu postavljenu oko igrališta koje se pretvara u gradilište, glasila je: “Ova ograda je korupcija i kriminal Grada Tuzle i IZ BiH. Dalje ne damo i ne može!!!”

Prema riječima Almira Arnauta-Belog, koje je prenio portal Tuzlanski.ba, mještani Slatine nisu protiv da Islamska zajednica izgradi nešto na svojoj zemlji, ali nikako da to bude još jedna zgrada.

“Nelegalna i bespravna gradnja mora biti zaustavljena u čitavoj BiH. Pita li iko građane, šta oni žele. Ograda je postavljena prije dva dana iako prema našim informaciajama još uvijek nemaju građevinsku dozvolu, a ni saglasnost nas građana koji živimo na Slatini. Kada želite graditi kuću treba vam saglasnost prvog komšije, nas se ovdje ne pita ništa”.– kaže Arnaut i dodaje:

“Mi smo godinama unazad tražili od Islamske zajednice da uz pomoć donatora izgradimo brojne terene za djecu i mlade. Brojne sportske veličine Tuzle ponikle su upravo na igralištima i terenima kojih je sve manje u naseljima. Nećemo dozvoliti da nestane još jedna zelena površina”.

Revoltirani čitavom situacijom, a ohrabreni talasom građanskog aktivizma u zemlji i uspješnom borbom građana širom BiH u svojim lokalnim zajednicama, protiv različitih vidova bezakonja i ignorisanja interesa i stavova građana, mještani Slatine na jučerašnjem su okupljanju istakli spremnost da preduzmu sve napore da se zaustavi gradnja planiranog objekta.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije