Građanski aktivizam U fokusu

Građani u borbi protiv nelegalne gradnje u Mostaru – vlast sama neće uraditi ništa, ali pritiskom građana stvari se (nedovoljno i sporo, ali ipak) pomjeraju nabolje

Mostarsko naselje Cim
Nekad borba krene prekasno i odbija se od zidove za interese građana nezainteresovane i korumpirane vlasti, a nekad krene na vrijeme.

Nelegalne gradnje i mahinacija sa izdavanjem dozvola, za koje se osnovano sumnja da imaju koruptivnu pozadinu, ima širom države.

Ono što Mostar izdvaja od većine drugih gradova, u ovom kontekstu, je spremnost njegovih građana da se pobune i bore za svoja prava i pravnu državu. Nekad ta borba krene prekasno i odbija se od zidove za interese građana nezainteresovane i korumpirane vlasti, pa objekti “niknu” i problem se usložni – kao u slučaju višespratnice na Bijelom brijegu – a nekad krene na vrijeme, prije nego gradnja počne, kao u slučaju Stambeno poslovnog objekta Park, u središtu Mostara, neposredno uz Park Zrinjevac ili zgrade u naselju Cim, gdje je među malim privatnim kućama i baštama trebao niknuti objekat s pet etaža, a da stanovnike ovog naselja o tome niko ništa nije pitao, kako je javnost, ovih dana, obavijestio portal Hercegovina.info, kome su se obratili stanovnici ovog naselja.

“Radovi već kreću, čišćenje terena iako nitko od susjeda i vlasnika okolnih parcela nije dao nikakvu suglasnost. Kao što nam je poznato imaju već dozvolu za gradnju (rješenje za gradnju) bez suglasnosti za pravljenje takvog objekta u selu, gdje su bašte i male privatne kuće gdje takav objekt nema nikakve veze sa urbanizmom i narušava svaku intimu okolnih kuća“, naveli su stanari tog naselja, uz tvrdnju da su dozvole izdane u martu prošle godine, prije dolaska nove vlasti, i da se “lovilo u mutnom”.

“Upitno je kako je izdana građevinska dozvolu vlasniku parcele za 5 katova bez znanja susjeda i vlasnika okolnih parcela te izlaska na teren. Sve je se radilo stihijski i dovedeni smo pred gotov čin. Slučaj je sličan kao objekt na Bijelome Brijegu, pa vas molimo bar ovim putem da nam pomognete, da se zna šta se radi. Ove činjenice možete potvrditi na adresi i u razgovoru sa ogorčenim susjedima koji su nemoćni“, napisali su mještani naselja Cim portalu koji problem nelegalne gradnje na Bijelom brijegu, u kontinuitetu, prati već godinama i koji je još 2020., recimo objavljivao stavove po kojima je bivši gradonačelnik autor urbicida i u kojima se govorilo o bahatost i korupcija Odjela za urbanizam i građenje Mostara.

Osim novinarima, građani su se obratili i Gradu Mostaru, odnosno njegovom odjelu za urbanizam.

“S obzirom da mi kao prvi susjedi nismo uključeni u postupak koji je prethodio donošenju rješenja, ovim putem podnosimo prijedlog za obnovu postupka. Naime, navedenim rješenjem izdana je urbanistička suglasnost za izgradnju kolektivnog stambenog objekta visine 5 etaža na lokalitetu gdje su izgrađeni individualni stambeni objekti visine maksimalno tri etaže, čime se narušava ambijentalna cjelina kao i intima stanovanja u našim objektima“, napisali su stanari Odjelu.

Lokacija predviđena za gradnju petospratnice u mostarskom naselju Cim (Hercegovina.info)

Zanimljivo je da ova priča, odnosno angažman građana, potpomognut medijskom pažnjom, zasad ima pozitivan efekat.

Na obraćanje novinara iz Odjela za urbanizam Grada Mostara odgovorili su da su navodi stanara istiniti i da će postupak izdavanja dozvola za gradnju objekta u naselju Cim biti ponovljen.

“Dozvole ćemo vratiti na ponovni postupak, danas smo dobili dopis susjeda traže da se ponovi postupak, zahtjev ćemo naravno uvažiti“, istakli su.

Mali je to korak (kao i onaj uklanjanja nelegalnog dodatnog sprata na ionako nelegalnoj zgradi na Bijelom Brijegu) za rješavanje problema nelegalne gradnje u Mostaru, ali veliki korak za ovdašnje službe. Ostanu li građani uporni – kao Bijelobriježani – i nastave li mediji ovakvim temama davati zaslužnu pažnju (a davaće je ako i sami nisu korumpirani), ti mali koraci koji se primjećuju s dolaskom “nove vlasti” mogli bi postati veći. Odnosno, mogli bi vlast, koja zapravo pokazuje želju da ostane na “kozmetičkim” zahvatima, navesti i na nešto ozbiljnije.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije