Jer nas se tiče - Inicijativa za izmještanje deponije Uborak, Mostar

Gradonačelnik na deponiji: “Gdje ima dobre volje ima i načina da se problem riješi”

“Ja jesam na liniji da napravimo rješenje. Meni je važno da vi (građani) shvatate da se deponija ne može sutra zatvoriti. Ali dok je ovdje i dok radi mora raditi po najvišim standardima. Trenutno tako ne radi."

Danas, 8.4., kako je i najavljeno nakon posljednjeg sastanka gradonačelnika Mostara i aktivista udruženja “Jer nas se tiče”, prije petnaestak dana, gradonačelnik Mario Kordić, posjetio je deponiju Uborak.

Pored predstavnika udruženja “Jer nas se tiče”, društvo su mu pravili i vijećnici gradskog vijeća grada Mostara Arman Zalihić, Mirza Drežnjak, Damir Šunjić, Haris Nazdraić i Damir Knezović.

Tokom posjete, gradonačelnik i vijećnici obišli su Deponiju i imali priliku uvjeriti se u štetu koju ona nanosi okolini, ali i zdravlju ljudi.

Gradonačelnik je, tokom razgovora sa prisutnim građanima naglasio da je voljan raditi na pronalasku odgovarajućeg rješenja koje će im biti prihvatljivo. Spomenuo je da se trenutno čeka na Plan prilagodbe, koji se, kako je rekao, smatra prvom fazom kada se ide ka zatvaranju deponije.

Također, kazao je da će insistirati da deponija radi po najvišim standardima, dok radi na ovoj lokaciji, a u međuvremenu će se raditi na pronalasku generalnog rješenja za zbrinjavanje otpada kada je grad Mostar u pitanju, na drugoj lokaciji.

“Ja jesam na liniji da napravimo rješenje. Meni je važno da vi (građani) shvatate da se deponija ne može sutra zatvoriti. Ali dok je ovdje i dok radi mora raditi po najvećim standardima. Trenutno tako ne radi… Dok je ovdje, ja ću se potruditi da od sutra napravimo takve procedure koje trebaju značiti gospodarenje deponijom na pravi način, a u međuvremenu idemo tražiti rješenje za zbrinjavanje otpada kada je grad Mostar u pitanju. Da li će to biti nova lokacija, novo rješenje – to će morati struka reći. Struka treba ocijeniti: je li ovo regionalna deponija ili je gradska, u kom smjeru ovo treba ići,… Ja nemam odgovore na ta pitanja i morat ćemo struku konsultovati. Moja poruka građanima je da ćemo se mi ovim problemom baviti da ga riješimo. Strpite se, dok dođe Plan prilagodbe, onda ću ja ovdje doći i ponovno sjesti sa građanima. Znači neće niko mimo vas ništa raditi… Bit ćete uključeni u cijeli proces, a jako nam je bitno i struku konsultovati. Gdje ima dobre volje, ima i načina da se problem riješi.”, izjavio je Gradonačelnik.

Nakon ove posjete, Omer Hujdur, predsjednik udruženja “Jer nas se tiče”, koje se već godinama bori za zatvaranje ove deponije, izrazio je, u ime Udruženja, zadovoljstvo dolaskom Gradonačelnika na deponiju:

“Zadovoljni smo spremnošću gradonačelnika da se sastane sa nama na deponiji, da zajedno obiđemo deponiju te razgovoramo sa gradjanima koji su zbog epidemioloških mjera došli u manjem broju. Gradonačelnik je obećao kako će raditi aktivno na ovom problemu jer se sada i lično uvjerio kakvo je stanje. Ovom prilikom je izjavio da je stanje gore nego je i mislio i da mu je drago što je došao.”

Nasuprot ovom konstruktivnom dijalogu i pokušaja izgrađivanja povjerenja između građana i novoizabrane vlasti, stoji činjenica da tužba Grada protiv aktivista udruženja “Jer nas se tiče”, zbog svojevremene blokade deponije Uborak, još uvijek nije povučena. Iako je to, uz izvinjenje građanima, zapravo, trebao biti startni korak nove administracije. Kao signal dobre volje i otklona od dosadašnje politike, koja je prelako posezala za silom protiv vlastitih građana. A premalo razgovarala sa njima i radila u njihovom i opštem interesu.

Pogledaj više