Građanski aktivizam

Gradska vlast Mostara protiv vlastitih građana, ignorišući i upozorenja stručnjaka

Kako bi skrenuli pažnju šire javnosti na događanja u svome naselju ali i u ostalim naseljima koja imaju ozbiljne probleme prouzročene nezakonitim izmjenama Prostornog plana Mostara i izdavanjem dozvola za gradnju, mještani su održali mirne prosvjede na lokalitetu gradilišta, poručivši svim odgovornim i nadležnim osobama da će svoja ognjišta braniti svojim životima.

Mještani sedam prigradskih naselja Grada Mostara vode višemjesečnu borbu protiv stihijske izgradnje elektroenergetskih objekata u blizini njihovih naselja a koji su netransparenim i nezakonitim procedurama upisani u Prostorni plan Grada Mostara.

Naime, za Grad Mostar na snazi je još uvijek Prostorni plan Opštine Mostar iz 1990. godine, koji  je u više navrata pretrpio promjene vezano za elektroenergetske objekte. Kako su promjene napravljene bez saglasnosti Minsitarstva građenja HNK i bez konzultacija sa mjesnim zajednicama na koje su se promjene odnosile, mještani sedam naselja su nespremno dočekali informaciju o izdavanju dozvola i početku masovne gradnje elektroenergetskih objekata.

Javnost je s posebnom pažnjom propratila posljednja događanja oko početka gradnje pet novih solarnih elektrana iznad naselja Međine. Inače, iznad ovog naselja planirana je izgradnja i izdate su dozvole za 55 solarnih elektrana na čije su okolinske dozvole mještani uložili žalbe na koje im još nije odgovoreno.

Kada su rađene Izmjene i dopune Prostornog plana zatražena je studija, koju je izradio Energetski institut Hrvoje Požar, u kojoj je navedeno da ovaj lokalitet zbog nagnutosti terena i konfiguracije tla te mogućih erozija nije nikako pogodan za izgradnju. Međutim, Grad Mostar se nije vodio mišljenjem ovog instituta i upravo na ovoj lokaciji je izdao dozvole za 55 solarnih elektrana čime je u potpunosti isključio mišljenje struke.

Kada se krenulo u izgradnju prvih objekata mještanima je obećano ulaganje u osiguranje vodoopskrbe što je jedan broj ljudi i prihvatio. Međutim, jedan broj se usprotivio jer se pojavila bojazan da će krčenjem šume doći do erozije tla koja će ozbiljno ugroziti njihove domove što se i dogodilo krajem 2023. godine. Tada je investitoru naloženo da osigura naselje od ponovnih poplava i bujice.

Iako od tada mještani stalno apeliraju na gradske vlasti i ministarstvo građenja da ih uzme u zaštitu, ne izdaju dozvole investitorima i izbrišu solarne elektrane sa ovog lokaliteta iz Prostornog plana Mostara, odgovorne osobe ne poduzimaju ništa, na što ukazuju posljednja događanja na ovom lokalitetu.

Kada su prošle sedmice kranuli radovi mještani su pozvali gradsku i kantonalnu inspekciju da izvrše nadzor, jer na mjestu radova nije bilo nikakve informacije šta se  radi, tko je izvođač radova, investitir i td.

Policija je izišla na teren i kako je bilo pred kraj radnog vremena obustavljen je rad. Tabla sa informacijama je preko noći, kako što kod nas to obično biva, ugledala svjetlo dana na lokaciji izvođenja radova i dočekala gradsku i kantonalnu inspekciju. Inspekcija je utvrdila da se radovi odvijaju uz potrebnu dokumentaciju iako mještani tvrde da imaju provjerenu informaciju da investitor ima samo urbanističku ali ne i građevinsku dozvolu. Uz sve to, investitor ni ovaj put nije postavio sigurnosnu barijeru koja će naselje zaštiti od poplava i drugih nanosa koji su pri prvoj nepogodi nanijele ogromne štete.

Kako bi skrenuli pažnju šire javnosti na događanja u svome naselju ali i u ostalim naseljima koja imaju ozbiljne probleme prouzročene nezakonitim izmjenama Prostornog plana Mostara i izdavanjem dozvola za gradnju, mještani su održali mirne prosvjede na lokalitetu gradilišta poručivši svim odgovornim i nadležnim osobama da će svoja ognjišta braniti svojim životima.

Oznake

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije