Građanski aktivizam u susjedstvu Vijesti

Hiljade žena u Turskoj protestovalo protiv Erdogana – “Dosta mi je ove patrijarhalne države!”

Više hiljada ljudi, uglavnom žena, protestovalo je u subotu širomm Turske zahtevajući od predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da odustane od odluke o napuštanju Istanbulske konvencije protiv nasilja nad ženama.

“Poništi svoju odluku, primeni uredbu!”, skandiralo je hiljade žena i muškaraca u Istanbulu. Učesnici protesta su nosili portrete ubijenih žena i transparente na kojima je pisalo “Žene će dobiti ovaj rat”.

Dosta mi je ove patrijarhalne države. Dosta mi je osećaja nesigurnosti. Dosta!”, rekla je jedna od učesnica protesta.

Manji skupovi održani su u Ankari i u Izmiru, prenose mediji.

Turska se povukla iz Istanbulske konvencije o ženskim pravima, kojoj je namena da štiti žene protiv nasilja, a odluka turskog predsednika objavljena je u službenim novinama rano u subotu.

Erdogan je lično potpisao konvenciju u Istanbulu dok je bio premijer. Kasnije je ratifikovana u Turskoj, ali prema rečima turske platforme “Zaustavićemo femicid”, nikad nije došlo do njene primene.

Odluka o napuštanju Istanbulske konvencije doneta je u trenutku kada je broj ubijenih žena već godinama u porastu, što izaziva bes organizacija za zaštitu ženskih prava i kritike Evropske unije.

Povlačenje Turske iz Istanbulske konvencije je “poražavajuća vest i ona “ugrožava zaštitu žena” u toj zemlji, istakao je Savet Evrope, panevropska organizacija čija je Ankara članica i pod čijim je pokroviteljstvom turska vlada potpisala taj sporazum 2011. godine.

Erdogan je napuštanje Istanbulske konvencije prvi put spomenuo prošle godine, u pokušaju okupljanja svog konzervativnog biračkog tela suočenog sa sve većim ekonomskim poteškoćama.

Konzervativne i islamističke grupe su ga pozivale da napusti taj sporazum i tvrdile da on šteti “tradicionalnim” porodičnim vrednostima i favorizuje LGBT zajednicu.

Prema navodima organizacije “Zaustavićemo femicid”, bar 300 žena ubili su muškarci u Turskoj samo prošle godine, a 77 od početka ove godine.

Oznake
Pogledaj više

Građani u akciji