Građanski aktivizam

Hitan apel iz Balatuna kod Bijeljine za reakciju nadležnih – šljunkari od jutros ponovo kopaju na ovom području, mještani strahuju od novih poplava

Balatun (arhivski snimak), Foto: CIN
„Vlast ništa nije uradila ni po pitanju šljunkara koji su iz Srbije kopali i devastirali zemljište na strani BiH, a bojimo se da ponovo neće ni u ovom slučaju. Balatun očekuje katastrofa po pitanju poplava i uništenja privatnog zemljišta. Ako ste u mogućnosti pomozite nam“, stoji u apelu za pomoć upućenom neformalnoj grupi građana „Zaustavimo nelegalnu eksploataciju šljunka i devastiranje obale rijeke Drine na području Bijeljine“.

Iz Balatuna, bijeljinskog pograničnog naselja između BiH i Srbije, neformalnoj grupi građana „Zaustavimo nelegalnu eksploataciju šljunka i devastiranje obale rijeke Drine na području Bijeljine“ je danas (18.11.2022.) upućen apel za pomoć zbog radova šljunkara, koji će, kako upozoravaju, po prvim obilnijim padavinama dovesti do poplava na tom području.

“Od jutros bageri preduzeća „DMS Company“ započeli su, ponovo, iskopavanje šljunka u Balatunu. Drsko su kamione sa mašinama provezli kroz selo, cestom čiju izgradnju su mještani finansirali 60 posto. Vlast ništa nije uradila ni po pitanju šljunkara koji su iz Srbije kopali i devastirali zemljište na strani BiH, a bojimo se da ponovo neće ni u ovom slučaju. Balatun očekuje katastrofa po pitanju poplava i uništenja privatnog zemljišta. Ako ste u mogućnosti pomozite nam” – apel je za pomoć upućen iz Balatuna neformalnoj grupi građana.

U namjeri da provjerimo navode mještana, pokušali smo kontaktirati navedenu firmu, ali se na fiksni broj preduzeća sa sjedištem u Srednjoj Čađavici kod Bijeljine, niko nije javljao, dok je broj mobitela naveden na službenoj internet stranici firme bio nedostupan.

Što se tiče zvaničnih podataka o čišćenju i produbljivanju korita rijeke Drine na području Balatuna, a time i eksploatacije šljunka, JU „Vode Srpske“ su aneksirale prošlogodišnji ugovor za održavanje riječnih korita, dislokaciju i vađenje materijala iz vodotoka za sliv rijeke Drina u mjesnoj zajednici Balatun do 30. juna i trenutno na ovom području nema odobrenih radova u koritu ove rijeke, bar prema javno dostupnim podacima.

Dojava mještana Balatuna da su na njihovom području nastavljena iskopavanja šljunka i da se pregrađuje rijeka Drina, bilo je i u avgustu, zbog čega je pomenuta neformalna grupa građana 29.08.2022., sa sumnjama u nelegalnu eksploataciju, podnijela prijavu Inspektoratu RS i JU “Vode Srpske”. Inspekcija je izlazila na teren i utvrdila da nisu zatečeni ljudstvo i mehanizacija, ali da su uočeni tragovi eksploatacije, dok je iz JU “Vode Srpske” tek juče (17.11.2022.) upućeno obavještenje Grupi da postupaju po prijavi.

Podsjećamo, a aktivnostima i nezakoniostima rada bijeljinskog privrednog društva „DMS Company“, pisao je, svojevremeno, i Centar za istraživačko novinarstvo (CIN).

 

Građani u akciji