U fokusu

Hoće li apsurna tužba Grada i njegovih komunalnih preduzeća, protiv građana okupljenih oko udruženja “Jer nas se tiče” i zahtjeva za zatvaranjem deponije “Uborak” biti povučena?

Umjesto da Gradonačelnik povuče tužbu, javno se izvini građanima zbog maltretiranja kojima su bili izloženi i oda priznanje zbog građanske odgovornosti i hrabrosti koju su pokazivali svo ovo vrijeme, o tužbi i njenom povlačenju izjašnjava se Gradsko vijeće.    

Gradsko vijeće Grada Mostara, na svojoj 10. redovnoj sjednici, koja će se održati u utorak, 31.8., kao 10. tačku dnevnog reda, prema najavi, razmotriće zahtjev Prve mostarske partije za povlačenje tužbe Grada Mostara protiv Udruženja građana „Jer nas se tiče“.

Podsjećamo, gradska administracija, pod prethodnim gradonačelnikom, nakon što je na mirne proteste građana za zatvaranje deponije Uborak, poslala specijalne policijske snage, protiv udruženja “Jer nas se tiče”, kao predvodnika borbe za gašenje te nelegalne deponije, u aprilu 2020., podnijela je, zajedno sa svojim marionetama na čelu lokalnih komunalnih preduzeća, i tužbu sa astronomskim odštetnim zahtjevom, od oko 700.000 KM.

Slatkorječivi novi gradonačelnik, u prvim je sedmicama svog mandata, obećao predstavnicima Udruženja sve i svašta, ali, vrijeme je pokazalo da osim malo pristojnijih manira, nikakve suštinske razlike u politici nema. Odnosno, da novi gradonačelnik nastavlja putem starog, da od skorog izmještanja deponije nema ništa. Pa da čak ni sramna tužba nije povučena!

Umjesto da Gradonačelnik povuče tužbu, javno se izvini građanima zbog maltretiranja kojima su bili izloženi i oda priznanje zbog građanske odgovornosti i hrabrosti koju su pokazivali svo ovo vrijeme, o tužbi i njenom povlačenju izjašnjava se Gradsko vijeće.

Podsjećamo i da je prijedlog da se o ovoj inicijativi raspravlja bio podnesen na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća prije ljetnje pauze, 27.07., ali je on odbijen “suzdržanim” glasovima HDZ-a BiH, “potpomognutim” od Salem Marića iz SDA i Slavena Bevande iz HRS.

Rezignirani predsjednik udruženja “Jer nas se tiče”, Omer Hujdur, tada je konstatovao da je jedini mogući razlog za ovakvo glasanje HDZ-a nacionalizam. I naglasio:

“Mi ćemo nastaviti da se borimo za gašenje deponije, bez obzira na ovo glasanje. Ne zato što gore žive Hrvati, Bošnjaci ili Srbi, nego zato što gore žive ljudska bića, zato što gore žive djeca, zato što ova deponija nanosi ogromnu štetu po zdravlje i život ljudi u gradu Mostaru bez obzira na vjeru i naciju, pa i samih tih vjećnika koji su glasali protiv ili bili suzdržani.”

Na dnevnom redu 10. sjednice Gradskog vijeća, ova tačka se pojavljuje po automatizmu, jer, prema Poslovniku: “Ukoliko tačka predlož­ena na sjednici ne dobije potrebnu većinu, uvrstiće se u dnevni red naredne sjednice.”

Za njeno izglasavanje dovoljna je natpolovična većina. Pa… da konačno vidimo.