Građanski aktivizam

Hrabre žene Kruščice, izgleda, neće morati ponovo u borbu za svoju rijeku. Prema njihovim informacijama MHE su ipak izbrisane iz novog prostornog plana SBK.

Bez obzira na ishod i skupštinskog glasanja (o Prostornom planu), treba ostati oprezan. Jer, kako je to svojevremeno odlično detektovao Robert Oroz, jedna od ikona ovdašnjeg ekološkog aktivizma: “Ostaće nam samo ono što uspijemo oteti. Jer rijeke su u raznim talovima već podijeljene i zato je veoma važna svaka rijeka koju uspijemo spasiti”. Kruščica je jedna od tih spašenih rijeka, koje su imale sreću da su imale nekoga ko se za njih bio spreman boriti.

Netransparentost institucija i nedostupnost javnih zvaničnika za izjave, dovodi do različitih “nezvaničnih informacija” u javnom prostoru. Pa su se tako, u informativnom vakuumu, o novom prostornom planu Srednjobosanskog kantona, usvojenog na vladi ovog kantona 24. februara, prvo pojavile alarmantne informacije da su njime ponovo predviđene MHE na rijeci Kruščici, a potom da ipak nisu.

Ekološko društvo “Bistro – Hrabre žene Kruščice” – koje njeguje tradiciju beskompromisne borbe za svoju rijeku, u kojoj su mještanke ovog naselja u opštini Vitez, svojim tijelima zaustavile bagere investitora, izdržale nasilje specijalnih policijskih snaga i dežurale na svom mostu 500 dana, 24 sata dnevno, izazvavši poštovanje i domaće i svjetske javnosti – saopštilo je da, po njihovim informacijama, novi prostorni plan SBK ne predviđa gradnju MHE Kruščica 1 i 2, odnosno da je Vlada, ipak, uvažila njihove i stavove MZ Kruščica i Općinskog vijeća Vitez, izražene tokom javne rasprave o nacrtu Prostornog plana.

U svom obraćanju javnosti ovim povodom, iz društva “Bistro – Hrabre žene Kruščice”, podsjećaju da je ovome prethodila i građanska inicijativa koju je potpisalo preko 2000 građana s područja Opóine Vitez, a kojom je traženo brisanje mini hidroelektrana iz prostornog plana i zaštita svih izvora pitke vode na planini Kruščici.

Podsjećajući i da Prostorni plan ima snagu zakona, ističu:

“Ovo je prije svega pobjeda naroda – naših hrabrih žena koje su sjele na most i tijelima spriječile prolazak mašina, vas koji ste dežurali uz rijeku preko 500 dana 24 sata na dan, vas koji ste bili spremni da ustanete i krenete u akciju kad god je trebalo, svih vas koji ste neustrašivo podnosili pritiske i egzistencijalne ucjene. Ovo je pobjeda vas koji ste izdržali i ostali na braniku, na obali Kruščice, do samog kraja!”

Iz društvo “Bistro – Hrabre žene Kruščice” dodaju da se ne smije zaboraviti ni podrška koju su dobili iz cijele BiH, regiona i van granica naše zemlje.

“Solidarnost je naša snaga i to smo pokazali podržavajući napore svih dobrih ljudi koji se bore za očuvanje svojih rijeka, prirodnih i zajedničkih dobara.”

Nadajući se da je borba protiv mini hidroelektrana na njihovoj rijeci definitivno završena stvar i da terror kakvom su bile izložene u toj borbi neće više nikad morati trpiti, Hrabre žene Kruščice najavljuju novu borbu.

“Naša borba nije gotova, nastavljamo da stvaramo preduslove za održivi razvoj našeg mjesta i nudimo perspektivu za budućnost kakvu svi priželjkujemo – mjesto ugodnog življenja i očuvanog okoliša s neprocjenjivim prirodnim bogatstvima. Hvala svim čuvarima rijeka u BiH i Koaliciji za zaštitu rijeka, voda je naše najvrijednije bogatstvo i nastavljamo borbu za njeno očuvanje.”

Prijedlog Prostornog plana utvrđen na Vladi, proslijeđen je Skupštini SBK, koja bi ga trebala razmatrati na sjednici najavljenoj za 15.03.

No, bez obzira na ishod i skupštinskog glasanja, treba ostati oprezan. Jer, kako je to svojevremeno odlično detektovao Robert Oroz, jedna od ikona ovdašnjeg ekološkog aktivizma: “Ostaće nam samo ono što uspijemo oteti. Jer rijeke su u raznim talovima već podijeljene i zato je veoma važna svaka rijeka koju uspijemo spasiti”.

Kruščica je jedna od tih spašenih rijeka, koje su imale sreću da su imale nekoga ko se za njih bio spreman boriti. Kruščica je imala svoje hrabre žene. Jer one su – a ne vlade i skupštine – zaslužne što ona slobodno teče.

Građani u akciji