Građanski aktivizam

Hrabre žene Kruščice mogu mirno spavati

Na štetnost mini hidroelektrana po okoliš te devastaciju korita rijeka godinama upozoravaju građani i ekološki aktivisti ovog kantona. Između ostalih – žene Kruščice, čija je borba protiv gradnje dvije mini hidroelektrane na njihovoj rijeci, a što bi, tvrde, ugrozilo vodosnabdijevanje i uništilo okoliš, nakratko zaustavila ove procese. No, njihova pravna bitka protiv sistema još traje. Dok iz Vlade SBK-a tvrde da se priča o gradnji malih hidroelektrana privodi kraju te da se okreću drugim obnovljivim izvorima energije, mještani pozivaju na veću kontrolu nad izgrađenim te strahuju šta će biti sa već izdatim koncesijama.

Mještani viteškog naselja Kruščica su protestima i blokadama lokalnog puta, tokom više od pet stotina dana, u blokadi držali most, čime su spriječili početak gradnje dvije mini hidroelektrane planirane na njihovoj rijeci.

„Ono jutro 24.8.2017. godine nikad nijedna žena neće zaboraviti. Zaista je sramno i što mi je toliko žao – zbog tog jutra nikad niko nije odgovarao“, prisjeća se Amela Zukan, predsjednica Ekološkog udruženja Bistro – hrabre žene Kruščice.

Pet godina pravne borbe i sudskih epiloga po kojima su dozvole osporavane, ali i brojne peticije građana protiv uništenja Kruščice i njenog stavljanja u cijevi – nisu bili dovoljni nadležnima i investitorima da odustanu. Pravna borba još traje.

„Kako je mogla da se da koncesija u zaštićenoj zoni i kako to sud ne prepoznaje? Mi gubimo što se tiče koncesije na općinskom, kantonalnom i evo sad na višem sudu u Sarajevu“, kaže Tahira Tibold, članica ovog udruženja

Zukan dodaje kako se teško boriti sa državom: „Gdje god dođemo – nama su vrata zatvorena. Ali mi ne odustajemo i idemo dalje – idemo sad na Ustavni sud“.

Nakon protivljenja lokalnih zajednica, izmjenama prostornog plana koji je u fazi usvajanja, mnoge od predviđenih elektrana bit će brisane, kažu iz Vlade SBK-a, u kojoj su, tvrde, opredijeljeni ka drugim obnovljivim izvorima energije. Problem ostaju one za koje su ranije već izdate koncesije.

„Žene Kruščice mogu mirno spavati. U ovom trenutku, kako stvari stoje, Općinsko vijeće Vitez izjasnilo se da je protiv tog i mi ćemo sigurno podržati stav lokalne zajednice. Istini za volju, tu će se vjerovatno otvoriti i određeni sudski procesi, jer je Vlada u nekom periodu dala određene koncesije, investitori su ulagali“, navodi ministar prostornog uređenja, građenja, zaštite okoliša, povratka i stambenih poslova SBK-a Amir Šečibović (SDA).

Zbog loših poteza vlasti koja je, kažu aktivisti, prvo davala koncesije, a potom bi da izmjenama prostornog plana legalizuje započeto, pravnu borbu vode i za zaštitu Ugra na Vlašiću. Jedna rijeka, stavljena u cijevi, sa već 4 izgrađene i još 4 planirane MHE, mogla bi u potpunosti nestati, upozoravaju.

„To je valjda jedna od najprofitabilnijih aktivnosti u našem kantonu, gdje određeni ljudi koji imaju sredstva, imaju veze, bivši političari – koriste priliku pripremiti sebi teren, da mogu krenuti u izgradnju da uzmu i posljednji resurs“, tvrdi Indir Melić, predsjednik Udruženja sportskih ribolovaca Travnik.

No, tranzicija ka čistoj energiji, čime se ispunjavaju direktive EU-a na koje smo se obavezali, mora biti nastavljena, tvrde iz Vlade SBK-a. Najavljuju izmjene Zakona o građenju kojima bi, umjesto mini elektrana, pojednostavili administrativne postupke pri izgradnji solarnih i vjetroelektrana.

„Prave veliku štetu, a za zajednicu daju jako malo. To se vjetroparkovima i solarima sigurno se može nadomjestiti i mislim da se priča o MHE postepeno završava“, dodaje ministar Šečibović.

Dok se priča o izgradnji novih ne završi, podsjećamo da je na području SBK-a već izgrađeno 38 od ukupno 69 mini hidroelektrana u Federaciji. Čekajući izmjene Zakona o električnoj energiji, građani i aktivisti očekuju zabranu njihove gradnje i bolju kontrolu nad već izgrađenim te poručuju da od započete borbe za očuvanje rijeka i života na njima – neće odustati.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije