Građanski aktivizam u susjedstvu

Hrvatska: Apel žena za mir. 400 aktivistkinja i feministkinja pozvalo na prekid rata u Ukrajini

Redovnu subotnju rubriku vijesti iz svijeta započinjemo antiratnim apelom feministkinja i mirovnih aktivistkinja iz Hrvatske: ‘Kao građanke zahtijevamo od Vlade Ruske Federacije da odmah prekine ratno djelovanje, jer rat je zločin protiv mira i čovjeka‘

Apel žena za mir, koji je potpisalo 400 žena, feministkinja i mirovnih aktivistkinja iz Hrvatske, a podržale mnoge iz postjugoslavenskih zemalja i svijeta, pozvale su na prekid rata i uputile podršku mirovnim inicijativama u Ukrajini, Rusiji i Bjelorusiji.

Od Vlade Republike Hrvatske zatražile su “aktivnu podršku mirovnim naporima u cilju sprječavanja daljnje eskalacije sukoba”.

“Sa zebnjom i nevjericom gledamo snažnu eskalaciju započetog rata i nasilja u Ukrajini izazvanog ruskom invazijom i prekidom pregovora državnih čelnika Rusije i Ukrajine. Kao građanke zahtijevamo od Vlade Ruske Federacije da odmah prekine ratno djelovanje, jer rat je zločin protiv mira i čovjeka”, stoji u apelu.

Ujedno, zahtijevaju da se nastavkom pregovora, diplomatskim putem i svim nenasilnim sredstvima pronađu primjerena rješenja za osiguranje dugoročnog mira i sigurnosti u Ukrajini, uključujući područja Donjeck i Lugansk.

“Kao mirovnjakinje i feministkinje protivimo se svakom ratnom činu država i međunarodnih čimbenika te podupiranju kulture nasilja koja uporišne silnice ima u permanentnom naoružavanju, konstruiranju i zazivanju neprijatelja, militarističko-mačističkom omjeravanju snaga i kreiranju novih militarističkih štitova u središtu Europe”, poručile su.

Pogledaj više

Građani u akciji