Građanski aktivizam u susjedstvu

Hrvatska: Pokrenut portal Aktivizam.hr. ‘Novi krovni portal za ekipu željnu promjena’

"Što je sad ovo?! Smeta ti nepravda u svijetu? Na pravom si mjestu! Aktivizam.hr je portal za stare, nove i buduće aktiviste i aktivistkinje. Skrolaj dolje i vidi u čemu možeš sudjelovati…", stoji na vrhu internetske stranice – portala Aktivizam.hr, za kojega se ističe kako je to ‘novi krovni portal za ekipu željnu promjena‘.

Aktivistička grupa Zelene akcije pokrenula je novi portal Aktivizam.hr! Trenutno okuplja 130 organizacija, objavljeno je preko 170 događanja, a u planu je kontinuirano proširenje broja udruga i aktivnosti.

“Ovaj je portal zamišljen kao mjesto za informiranje, inspiraciju i povezivanje udruga, kolektiva i pojedinaca/ki koji su željni promjena, a spremni na društveni doprinos i solidarnost”, izjavio je Antonio Dominik iz Zelene akcije, jedan od osnivača portala.

Portal je prilagođen korisniku te će na jednom mjestu pružati informacije o velikom broju organizacija, neformalnih inicijativa ili kolektiva iz čitave Hrvatske te aktivnostima koje provode. Na portalu se na jednostavan način mogu pronaći aktivnosti u kojima šira javnost može sudjelovati, poput radionica, tečajeva, radnih akcija, tribina, prosvjeda, volontiranja i sl.

“Te se aktivnosti mogu filtrirati prema temi, vrsti, datumu i mjestu događaja kako bi svi našli točno ono što ih zanima”, pojasnio je Dominik.

Osim navedenog, na portalu su objavljeni kratki informativni profili i kontakti raznih organizacija kako bi zainteresirani saznali koje su mogućnosti uključenja u njihov rad.

“Aktivizam.hr svojevrsna je oglasna ploča za aktivnosti koje svijet čine boljim mjestom. Omogućuje umrežavanje, s jedne strane, udruga međusobno, a s druge, udruga i pojedinaca_ki koji bi se voljeli aktivirati na području svog interesa”, komentirao je Dominik.

Urednici su također definirali kako će sve objavljene aktivnosti biti u skladu s temeljnim vrijednostima portala. Tako, portal pruža prostor i promovira grupe u čijoj su srži djelovanja ekološka, društvena, rodna ili ekonomska pravda, nenasilje, inkluzivnost i antidiskriminacija, kao i solidarnost, dobrovoljno sudjelovanje i zajednička akcija te participativna demokracija.

“Iako u Hrvatskoj djeluje velik broj neformalnih i formalnih kolektiva koji nude različite aktivnosti, dosad nije postojalo jedinstveno mjesto na kojem se za njih može saznati, a da pritom ne morate proći kroz puno vijesti ili priopćenja. Zato vjerujemo da je ovaj projekt vrlo koristan te se nadamo da će doprinijeti širenju aktivizma u Hrvatskoj”, zaključio je Dominik.

Portal je volonterski osmislila i realizirala Aktivistička grupa Zelene akcije, uz pomoć sredstava fonda Europskih snaga solidarnosti pri Agenciji za mobilnost i programe EU, te će se konstantno usavršavati, kako kažu na portalu https://aktivizam.hr/ , a kojemu je Facebook stranica: https://www.facebook.com/aktivizam.hr.

Pogledaj više

Građani u akciji