Regija i svijet

Hrvatska: Posavec je dobio izbore jer je građanima korupcija postala normalna

Recept za postati dugogodišnji lokalni šerif je prilično jednostavan, ali je zato razbijanje korupcijskih mreža vrlo komplicirano. Građani koji su izvan korupcijskih mreža morat će osvijestiti da je novac kojim političari upravljaju njihov, da nije 'ničiji'. Da im svaka malverzacija radi direktnu štetu i narušava kvalitetu života u njihovim sredinama.

Međimurski župan Matija Posavec pomeo je konkurenciju na u nedjelju održanim izborima. Dobio je oko 80 posto glasova i to nakon što je u rujnu uhićen zbog primanja mita i namještanja poslova.

Posavca se tereti da je primio 10 tisuća kuna u zamjenu za mjesto u upravnom vijeću županijskih cesta, a sporna su i zapošljavanja dvije službenice u Županiji. Posavec je priznao krivnju, nakon čega je pušten iz pritvora, podnio je ostavku na mjesto župana, ali očito nije izgubio povjerenje birača, koji su još jednom pokazali visok prag tolerancije na korupciju.

Veliki broj građana ovisi o državi

Prilično je jasno zašto je tomu tako. Jako veliki broj hrvatskih građana ovisan je o državi, odnosno politici, bilo da se radi o zaposlenicima javnog sektora ili o privatnom sektoru koji političkim pogodovanjem dobiva poslove. Građani su, pak, prihvatili korupciju kao dio funkcioniranja sustava, pa ona ne biva kažnjena na izborima.

I nedjeljni izbori za međimurskog župana pokazali su da su birači koji ne ovise o politici prilično pasivni, jer je na izbore izašlo manje od 30 posto glasača. Znači da je Posavca izabrala mreža njegovih fanova, koja u njegovom izboru vjerojatno ima vrlo osobni interes, dok je preostalih 70 posto odustalo od sudjelovanja u izborima.

Kako postati lokalni šerif?

Veliku pažnju javnosti, prije nekoliko godina, dobio je rad ekonomista Vuka Vukovića, koji je utvrdio da određena razina korupcije, ne da ne šteti političaru, već da mu čak povećava šanse za reizbor. Vuković je kao mjeru razine korupcije uzeo sumnjive javne nabave u lokalnim jedinicama – gradovima i općinama – i povezao ih s vjerojatnošću ponovnog izbora za gradonačelnika ili načelnika.

Istraživanje je pokazalo da je optimalna razina korupcije do 20 posto dodijeljenih sredstava iz javne nabave. Do te razine se političaru šansa za reizbor povećava. Iznad 20 posto šansa za reizbor se počinje smanjivati, a tek iznad 50 posto sumnjivih nabava gube izbore. Znači, svatko tko namjerava biti dugogodišnji lokalni šerif treba namjestiti 20 posto iznosa natječaja i postat će “novi Bandić”.

Recept za postati dugogodišnji lokalni šerif je prilično jednostavan, ali je zato razbijanje korupcijskih mreža vrlo komplicirano. Iskustvo je pokazalo da ne postoji mjera kojom bi se ona lako iskorijenila, upravo zato što je njome, na ovaj ili onaj način, upleten jako veliki broj ljudi.

Građani moraju shvatiti da političari raspolažu njihovim novcem

No, građani koji su izvan korupcijskih mreža, morat će osvijestiti da je novac kojim političari upravljaju njihov, da nije “ničiji”. Da im svaka malverzacija radi direktnu štetu, narušava kvalitetu života u njihovim sredinama, te da, ako ništa drugo, od političara mogu i moraju tražiti da transparentnije raspolažu javnim novcem i drugim resursima.

Kada većina građana koji su izvan korupcijskih mreža to shvati, onda će vjerojatno biti motiviraniji da kazne korumpirane političare, pa će svaka korupcijska afera značiti završetak karijere, a ne još bolji rezultat na izborima.

Partneri u borbi protiv korupcije