Građanski aktivizam u susjedstvu

Hrvatska: Više tisuća na prosvjedu za pravo na pobačaj

Redovnu subotnju rubriku vijesti iz regije i ostatka svijeta započinjemo informacijom o poštovanja vrijednom građanskom aktivizmu i protestima u Hrvatskoj... "Ginekolozi koji imaju priziv savjesti na prekvalifikaciju”, "Moje tijelo moj izbor”, "Ostavka”, "Dosta političkih igra na račun zdravlja žena”, "Dosta nedostupnog javnog zdravstva”, "Dosta fundamentalizma”, neki su od transparenata koje su prosvjednici istaknuli na Trgu ban Jelačića.

Predstavnici udruge Roditelji u akciji, CESI, Zaklada Solidarna, PaRiter, Građanke i građani Rijeke, Platforma za reproduktivnu pravdu i U dobroj vjeri, organiziraju prosvjed „Dosta! Uništavanja javnog zdravstva i zanemarivanja zdravlja žena!” u Zagrebu, Rijeci, Puli, Osijeku, Sisku, Splitu, Korčuli, Šibeniku i Zadru.

U Zagrebu, na Trgu bana Josipa Jelačića, okupilo se nekoliko tisuća prosvjednika u znak solidarnosti s Mirelom Čavajdom, ženom koja u visokom stadiju trudnoće uslugu pobačaja mora zatražiti u Sloveniji zbog uznapredovalog tumora na mozgu fetusa, jer je hrvatski liječnici i ustanove, zbog priziva savjesti dijela liječnika, kao i zbog nedostatka stručnih liječnika za ovaj zahvat.

Nakon čitanja pisma koje je Mirela Čavajda napisala svom nerođenom sinu, okupljenima na prepunom Trgu bana Jelačića pročitana su svjedočanstva brojnih žena koje su bile izložene nehumanim postupcima u hrvatskom zdravstvenom sustavu.

“Ginekolozi koji imaju priziv savjesti na prekvalifikaciju”, “Moje tijelo moj izbor”, “Ostavka”, “Dosta političkih igra na račun zdravlja žena”, “Dosta nedostupnog javnog zdravstva”, “Dosta fundamentalizma”, neki su transparenata koje su prosvjednici istaknuli na Trgu ban Jelačića.

Iskaz je to solidarnosti sa svim ženama koje su doživjele različite oblike nasilja u zdravstvenim ustanovama i kojima se iz dana u dan krše prava na zdravlje osigurana Ustavom i zakonskim okvirima Republike Hrvatske, ističu organizatori prosvjeda.

Prosvjednici pozivaju na otpor “sustavnom uništavanju javnog zdravstva”, za što smatraju odgovornim Vladu RH, Hrvatski sabor, Ministarstvo zdravstva i čelnike javnozdravstvenih ustanova.

Organizatori prosvjedom žele poručiti kako je “Dosta uskrate zdravstvene skrbi! Dosta zanemarivanja ženskog zdravlja! te Dosta političkih igara na račun zdravlja žena!”.

Pogledaj više

Građani u akciji