Podsjećanja

I 2021: Zahvaljujući neefikasnosti tužilaštva i MUP-a, šljunkari i dalje mogu zadovoljno trljati ruke, nelegalno se bogateći na resursima prirode

Dragana Kerkez, portparol PU Doboj
Redovnu nedjeljnu rubriku Podsjećanja započinjemo tekstom iz januara 2021. o nelegalnom šljunkarenju i reakciji nadležnih institucija na nju.

Odjeljenja za privredni kriminalitet Okružnog javnog tužilaštva i Policijske uprave Doboj su naprosto zatrpani predmetima po prijavama za nelegalnu eksplotaciju šljunka i sa njihovim rješavanjem ide nedovoljno efikasno, zbog čega šljunkari i dalje mogu zadovoljno trljati ruke, nelegalno se bogateći na resursima prirode.

Takav zaključak se nameće iz odgovora koje je neformalna grupa građana “Za legalnu eksploataciju minerala iz korita rijeke Bosne” dobila na postavljene upite ovim dvjema institucijama, dokle su došli po rješavanju prijava koje su oni i drugi građani podnijeli, kao i šta su pokazale direktne kontrole, od strane inspektora PU Doboj o legalnosti rada šljunkara na svim uočenim lokalitetima gdje se eksploatacija vrši.

Tužilaštvo je krajem prošle godine dostavilo informaciju da je, od 25.09.2020.godine, kada je u Doboju održan Okrugli sto na temu problema nelegalne eksploatacije minerala u gornjem slivu rijeke Bosne, osim 15 već aktivnih, formiralo još  tri nova predmeta, a na osnovu podnesenih prijava ili inicijativa od strane grupe građana, kojima se traži utvrđivanje odgovornosti zbog eksploataciju minerala iz rijeke Bosne na lokalitetima kod Modriče i Vukosavlja i eksploataciju šljunka iz korita rijeke Usore na području Teslića.

Predmeti su raspoređeni u rad okružnim tužiocima odjeljenja za privredni kriminal i u istima se vrše provjere i prikupljaju potrebna obavještenja i dokazi, radi donošenja tužilačke odluke, kažu iz OJT Doboj, u odgovoru na upit o preduzetom po prijavama.

Protekle nedjelje od aktivnih predmeta završena je istraga u slučaju nelegalnih radnji šljunkara u KO Zasavica, koji su se “igrali” sa inspekcijama koristeći nedefinisanu međuentitetsku granicu i nadležnost inspektora RS i Posavskog kantona, odnosno FBiH. Riječ je o krivudavoj liniji razgraničenja i sprudovima u koritu rijeke Bosne između Šamca i Odžaka, a odluka o podizanju optužnice očekuje se narednih dana, obavijest je dobijena u Okružnom javnom tužilaštvu Doboj.

Danas (25.01.) su se oglasili i iz MUP-a RS, Policijska uprava Doboj, od kojih je takođe tražena informacija dokle je došlo po najavljenim istragama i dostaljanju rezultata OJT Doboj.

“Shodno Vašem upitu o postupanju pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske vezano za privredne subjekte koji vrše eksploataciju šljunka i prirodnih minerala iz korita rijeke Bosne ili neposredno uz korito rijeke, obavještavamo Vas da Policijska uprava Doboj ima ukupno 11 aktivnih predmeta po kojima  se preduzimaju mjere i radnje uz nadzor i konsultacije sa postupajućim tužiocima Okružnog javnog tužilaštva  Doboj” – dio je odgovora koji je portparol Dragana Kerkez dostavila Grupi.

IZ MUP su Grupu uputili da se detaljnije informacije o predmetima mogu dobiti isključivo u OJT Doboj, dok MUP RS u tom pogledu nema ovlaštenja da detaljno iznosi bilo kakave podatke u vezi sa tim.

“Takođe napominjemo da se radi o veoma složenim i kompleksnim predmetima gdje je neophodno pribaviti dokumentaciju od više nadležnih institucija Republike Srtpske kao i samih privrednih subjekata koje se bave eksploatacijom šljunka i prirodnih minerala što rezultira duži vremenski period za dokumentovanje krivičnog djela” – naveli su iz PU Doboj u svom odgovoru, na taj način, vjerovatno kao i Tužilaštvo, pravdaju očiglednu sporost u okončavanju istraga i rješavanju predmeta.

U međuvremenu, priroda se i dalje devastira, građani dovode u opasnost od poplava, a prekršioci zakona – šljunkari i korumpirani pojedinci iz sistema – nastavljaju nelegalno bogatiti.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije