Građanski aktivizam

I pored jakih pritisaka interesnih lobija, Žepljaci odlučno odbijaju mogućnost gradnje MHE na svojoj rijeci

Rijeka Žepa neposredno ispod vrela
"MHE na Žepi neće graditi niko i ni pod kojim uslovima!"

Fondacija Atelje za društvene promjene – ACT, nakon izborene pobjede u Parlamentu, u vidu usvajanja zakona kojim je zabranjena daljnja gradnja mini hidroelektrana u Federaciji BiH, ne posustaje u borbi i pružanju podrške borbi drugih, protiv MHE koje nisu obuhvaćene pomenutim zakonom. Jedna od njih je MHE na Žepi.

U juče objavljenoj informaciji na njihovoj Facebook stranici, navodi se da će naselje Žepa, u opštini Rogatica, po svemu sudeći, postati novo žarište protiv izgradnje malih hidroelektrana u BiH.

Iz Fondacije ističu da, iako su mještani organizovali svojevrsni zbor građana i iznijeli gotovo jednoglasni stav “PROTIV” izgradnje MHE “Žepa”, investitor i njemu bliski lobiji ne odustaju od namjere da realizuje ovaj štetni projekat. Investitor, naime, poručuje da će ići u postupak ishodovanja saglasnosti i dozvola i, konačno, izgradnje ove MHE.

“Na lokalnim Facebook stranicama navodi se i da “predstavnici investitora i drugi pojedinci koji su interesnim sferama povezani s pokušajem izgradnje HE na Žepi ovih dana obilaze sarajevska naselja u kojima su skoncentrisani Žepljaci. Koriste tu priliku da prošire dezinformacije i ponude spektakularna obećanja, grandiozne razvojne projekte, ‘kule i gradove’, tražeći pismeni pristanak za izgradnju”, navode iz Fondacije ACT.

Pritisci interesnih lobija su jaki, ali Žepljaci odlučno odbijaju mogućnost gradnje MHE.

“MHE na Žepi neće graditi niko i ni pod kojim uslovima! Taj stav je kategoričan i ne ovisi o investitoru niti njegovim predstavnicima”, navode iz Fondacije stav mještana i Žepljaka koji žive u drugim dijelovima države.

Podsjećamo, 28 oktobra, u Žepi je, ovim povodom, održan i protestni skup, a na internetu se još uvijek potpisuje Peticija protiv izgradnje hidrocentrale na rijeci Žepi.

 

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije