"Pravda za Davida" - grupa građana koji se bore za funkcionisanje pravne države "Pravda za Dženana" - grupa građana koji se bore za funkcionisanje pravne države

Ifet Feraget: U tužilaštvima umjesto tužilaca sjede kriminalci

Ovo je istraga o istrazi, kaže Feraget.

Pripadnici SIPA-e, po nalogu Tužilaštva BiH uhapsili su dvije osobe zbog zloupotrebe položaja i ometanja istrage  u predmetu “Dženan Mmeić”. Uhapšeni su  Hasan Dupovac, bivši načelnik MUP-a KS za saobraćajne istrage i Zijo Mutap, otac Alise Mutap, djevojke Dženana Memića koja je bila s njim u trenutku kada je došlo do povreda za koje Tužilaštvo KS neuspješno pokušava dokazati da su nastale od udara automobile, a porodica tvrdi drugačije.

“Aktivnosti se vrše u okviru predmeta na kojem Tužilaštvo BiH radi duži vremenski period, a odnosi se na krivična djela organiziranog kriminala, a u vezi ometanja istrage i prikrivanja dokaza o stradanju Dženana Memića, u mjesecu februaru 2016. Godine” saopštili sui z Tužilaštva BiH.

O današnjem hapšenju, ali i cijelom slučaju razgovarali smo s Ifetom Feragetom, advokatom porodice Memić.

Inače, ovo je prvi put da su članovi porodice Mmeić na istoj strani na kojoj je Tužilaštvo, s obzirom na to da oni odbacuju istrage vođenje u Kantonalnom Tužilaštvu KS.

„Ovaj put smo na pravoj strani i to je ono što sam ja rekao i gospodinu Murizu Memiću i gospodinu Davoru Dragičeviću na samom počeku – vama ne treba advokat, vi na svojoj strani, kada bi stvari bile kako treba, imate na desetine advokata. Tužioci su advokati žrtava, tužioci su advokati oštećene strane. Nažalost, stvari u predmetu Dženan Memić i David Dragičević su nam dale za pravo, odnosno dokazi u oba slučaja, da tvrdim da u tužilaštvima umjesto tužilaca sjede kriminalci“ kazao je Feraget u razgovoru za BUKU.

Tužilaštvo BiH je vrlo precizno vodilo istragu, dodaje Feraget.

On nije htio spekulisati o tome da li postoji još osoba koje trebaju biti uhapšene i koje se mogu osumnjičiti da su ometale istragu. Podsjetio je da je krivična prijava podnesena protiv velikog broja ljudi, između ostalog i tužilaca.

„Ova istraga se vodi zbog ometanja istrage u predmetu Dženan Memić i to je ono što sam ja najavljivao od samog početka kada sam rekao da će ključ za rješenje oba slučaja biti sintagma – istraga  o istrazi. Istražujemo zašto je neko neadekvatno vodio istragu u predmetu „Memić“ gdje je Kantonalni sud dva puta presudio da se nije dogodila saobraćajna nesreća“ kaže Feraget.

Feraget priznaje da nije očekivao, ali je vjerovao, da može doći ovaj dan za koji kaže da može biti početak promjena.

Cijeli razgovor poslušajte u audio podcastu.

Oznake
Pogledaj više Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije