Podsjećanja

II 2022.: Građani Kreševa ponovo na ulicama – zahtjevaju poštovanje zakonskih procedura i javnu raspravu

U rubrici Podsjećanja i... Slučaj krečnjare i kamenoloma iz Kreševa je tipični primjer nefunkcionisanja pravne države.

Građani Kreševa, koji se već godinama bore protiv nelegalnog rada kamenoloma i krečnjare  su danas izašli na ulice Kreševa, tačnije u naselju Bjelovići, kako bi poslali jasnu poruku prema Federalnom ministarstvu okoliša i turizma da ispoštuje procedure izdavanja nove okolinske dozvole za tvornicu vapna te održi javnu raspravu, uz prisustvo svih zainteresovanih građana.

Naime, firmi BFS d.o.o. 20. februara ističe okolinska dozvola za tvornicu vapna, te su uputili zahtjev prema Ministarstvu okoliša i turizma FBiH za obnovu okolinske dozvole. Zanimljivo je da baš danas, kada se održava protest građana, krečnjara ne radi i radnici su poslani kućama, a jučer je sasvim normalno radila. Iako predstavnici firme BFS d.o.o. tvrde da je sve po zakonu te da rade u skladu sa dozvolama, građani se pitaju, ukoliko je to zaista tako, zašto je onda uvijek krečnjara ugašena kada dolaze aktivisti i mediji.

Danas su na protest predstavnici Kreševskog građanskog pokreta izjavili: “Nakon što smo saznali da firmi BFS d.o.o. ističe okolinska dozvola za rad tvornice vapna u Kreševu, pokušali smo da zakažemo sastanak sa ministricom Editom Đapom. Nakon mnoštvo neuspjelih pokušaja, početkom ove sedmice održan je sastanak gdje nam je rečeno da se okolinska dozvola za tvornicu vapna neće obnoviti već da će se pristupiti izradi nove okolinske dozvole, što uključuju izradu Studije uticaja na okoliš, te, javnu raspravu. Ove proteste smo organizovali danas kako bismo pokazali da nećemo dozvoliti da se izda okolinska dozvola mimo zakonskih procedura ignorišući građane i njihove zahtjeve. Dosadašnji rad kamenoloma i tvornice vapna u Kreševu je nedopustiv i pozivamo sve nadležne da zaustave nelegalnosti jer će u suprotnom morati preuzeti odgovornost za ekološku katastrofu koja nam prijeti. U skladu sa tim smo i pokrenuli peticiju kojom pozivamo nadležne institucije da u okviru svojih ovlaštenja odreaguju na uočene nepravilnosti i zabrane rad kamenoloma i tvornice vapna dok ne ispuni sve potrebe uslove za rad tako da ne zagađuju okolinu i ne ugrožavaju zdravlje mještana”.

Četrdesetak okupljenih mještana je poslalo poruku da od prašine koju ispušta krečnjara, koristeći nedozvoljena pogonska goriva, ne mogu živjeti, da je njihovoj djeci ugroženo zdravlje, da se mladi stalno iseljavaju. Traže od nadležnih da konačno reaguju.

Ovo nije prvi put da građani Kreševa protestuju zbog negelanog rada kamenoloma i krečnjare, ali je, nakon jednog ranijeg protesta, firma BFS d.o.o., kao oblik zastrašivanja građana, pokrenula prekršajni postupak uz naplatu štete protiv mještana koji su blokirali put. Pa su se umjesto vlasnika i rukovodstva firme koja radi nelegalno i zagađuje okolinu i truje ljude, na sudu našli građani koji se bore za svoja prava i funkconisanje pravne države.

Slučaj iz Kreševa je tipični primjer nefunkcionisanja pravne države. Iako je Federalni vodni inspektor nakon što je BFS d.o.o. neoliko puta prekršila njegovo Rješenje kojim se „zabranjuje upotreba objekta i pogona koji se koriste u svrhu prerade mineralnih sirovina, krečnjaka i dolomita”, predao nadležnom Tužilaštvu čitav spis predmeta koji se tiču onečišćenja okoliša i nepoštivanje upravnih mjera koje je izrekao Federalni vodni inspektor firmi BFS d.o.o. za rad tvornice vapna i kamenoloma u Kreševu, firma i dalje radi, osim kada u posjet naselju dolaze oni koji mogu potvrditi koliko rad kamenoloma i krečnjare ugrožavaju životnu sredinu.

Još jedan apsurd je da je federalna ministrica okoliša i turizma na sastanku sa građanima obećala da će ispoštovati zakon prilikom izdavanja nove okolinske dozvole i sprovesti studiju uticaja na okoliš i javnu raspravu, očigledno zaboravljajući da se zakon i treba poštovati i da je to obaveza svih institucija, a ne stvar dobre volje pojedinaca u njima.

No, očito je da ćemo se još načekati onog ponedeljka u kom treba da počne funkcionisati pravna država.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije