Podsjećanja

III 2022. – Protest građana umjesto javne tribine na Ozrenu: „Nismo došli da slušamo, već da mirno kažemo Bošnjakoviću i njegovim geolozima da su nepoželjni!“

Ozren, subota, 12.03., tačno u podne. I tačno prije godinu dana.

Mještani naselja u opštini Petrovo masovnim protestnim okupljanjem odgovorili su, danas 12.03., na poziv bijeljinske kompanije “Lykos Balkan Metals”, da na javnoj tribini, u njihovoj organizaciji, razgovaraju o investiciji geoloških istraživanja bazičnih i plemenitih materijala i aktivnostima njihove podružnice, firme „Medeni brijeg“, koja je nosilac saglasnosti za rudna istraživanja u ovoj ozrenskoj opštini.

Ozrenci su se, u velikom broju, okupili između regionalnog puta Doboj – Petrovo i banjsko-turističkog kompleksa „Terme“ i potom tačno u podne, kada je zakazana javna rasprava, organizovano, sa transparentima i pištaljkama, predvođeni ekološkim udruženjima „Čuvari Ozrena“ i „Ozrenski studenac“, krenuli pred postavljeni šator „Lykosa“. Pred šatorom su ih dočekali zaposleni u ovoj kompaniji, a unutra i vlasnik kompanije Miloš Bošnjaković.

Učesnici protesta, pred šatorom u kome se, po zamisli “Lykos Balkan Metals” i njenog vlasnika Miloša Bošnjakovića, trebala održati javna tribina

Veći broj pripadnika Policijske uprave Doboj bio je spreman da intereveniše i u jednom momentu, kada se situacija zaoštrila, policajci su napravili tampon zonu između građana koji su protestovali i zaposlenih kompanije.

„Nismo došli da slušamo, već da mirno kažemo Bošnjakoviću i njegovim geolozima da su nepoželjni na Ozrenu. Mislim da su shvatili poruku.“, izjavio je za portal Antikorupcija.info Duško Panić, predsjednik udruženja „Čuvari Ozrena“.

Vlasnik kompanije Miloš Bošnjaković nije krio razočarenje današnjim ishodom, jer je očekivao da će tribina koju su organizovali doprinijeti bržem i efikasnijem razrješenju otvorenih pitanja.

„Pozvali smo građane da razgovaramo i razmjenimo mišljenja, a ako neko ne želi razgovari znači da nema šta da kaže“, rekao je Bošnjaković.

Prazan šator u kome se trebala održati tribina

Sasvim je sigurno da je predstavnicima investitora propao pokušaj da, u direktnom sučeljavanjima sa protivnicima geoloških istraživanjima na Ozrenu, ubijede stanovnike Ozrena u korisnost svog projekta i da odobrovolje vlasti i mještane Sočkovca, Kakmuža, Petrova, Karanovca i drugih naselja, čiji je izričit zahtjev da Ministarstvo energetike i rudarstva RS poništi izdato rješenje o odobrenju istraživanja.

Podsjećamo, kompanija “Lykos Balkan Metals” i njihova firma „Medeni brijeg“ formalno su tražili i dobili saglasnost nadležnog Ministarstva energetike i rudarstva RS za koncesiju za rudna istraživanja u Petrovu. Oni su u stoprocentnom vlasništvu kompanije “Lykos Metals Limited” iz australijskog Perta.

A podsjećamo i da stanovnici Ozrena ovoj namjeri pružaju otpor od samog početka. I sve organizovanije i snažnije.

Protesti na Ozrenu, subota, 12.03.2022.

Građani u akciji