Regija i svijet

Indija: Demonstracije širom zemlje zbog predloga o krakotrajnom zapošljavanju u vojsci

Demonstranti su blokirali autoputeve i prekinuli železnički saobraćaj na nekoliko sati.

Nasilje je izbilo u delovima Indije danas kada su hiljade ljutitih mladića palili železničke vagone i vozila, blokirali auputeve i bacali kamenje na policiju protestujući zbog nove vladine politike kratkoročnog zapošljavanja u vojsci.

Policija je upotrebila pendreke i suzavac da rastera demonstrante u državama Bihar, Madhja Pradeš i Radžastan gde su izašli na ulice i oštetili vladine zgrade.

Gotovo 25.000 policajaca raspoređeno je u najteže pogođenoj državi Bihar gde su se protesti proširili na desetinu gradova u osam okruga, rekao je policijski zvaničnik S.K Singal.

Demonstranti su blokirali autoputeve i prekinuli železnički saobraćaj na nekoliko sati.

Prema novom programu zapošljavanja koji je objavio ministar odbrane Radžnat Sing ove nedelje, oružane snage ove godine mogu da regrutuju 46.000 muškaraca i žena u starosnoj grupi od 17,5 do 21 godine ali samo na četiri godine. Njih sedamdeset pet odsto će morati da odu posle četiri godine bez sticanja prava na penziju.

Vojnik zaposlen s punim radnim vremenom služi preko 35 godina.

Sing je branio taj program navodeći da je cilj da se ojača bezbednost zemlje.

Vlada premijera Narendre Modija koju čekaju nacionalni izbori 2024. godine je pod pritiskom da obezbedi radna mesta dok se indijska privreda oporavlja posle smanjenja aktivnosti tokom pandemije. Jedna ideja iza kratkoročnog vojnog regrutovanja je da oni koje obuče oružane snage mogu kasnije da traže poslove u policiji ili u privatnom sektoru.

Vladu su kritikovali neki penzionisani vojnici i opozicione vođe.

U Gvalioru, u centralnoj Indiji jedna železnička stanica je demolirana, neki vozovi oštećeni i zapaljene su kante za đubre.

U severnom gradu Revariju policija je štapovima rasterivala demonstrante koji su blokirali autobusku stanicu i delove ključnog autoputa koji vezuje državu Radžastan sa Nju Delhijem, javio je list Hindustan tajms.

Masa ljudi se okupila u okruzima Bulandšar i Balija u državi Utar Pradeš ali su se razišli kada su im zvaničnici dali uveravanja da će njihovi zahtevi biti preneti vlastima.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije