Građanski aktivizam

Inspektori ne vole da rane, pogotovo vikendom, za razliku od nelegalnih šljunkara

Kao poseban primjer totalne destrukcije kada je u pitanju šljunčarenje navodimo Čelopek, gdje tvrdimo da se šljunak iz korita Drine vadi na dvije lokacije, kao i na poljoprivrednom zemljištu. Ali, očigledno je da više moramo vjerovati inspekciji nego očima i ušima mještana, reakcija je iz neformalne grupe građana „Zaustavimo nelegalnu eksploataciju šljunka na području Zvornika“.

„Vjerovatno tražimo previše od vodnih inspektora, ali ako žele da na licu mjesta zateknu nelegalne šljunkare onda bi trebali poraniti vikendom i garantujemo da će ih uhvatiti u nedozvoljenim radnjama“, na ovaj način mještani Čelopeka kod Zvornika opisuju situaciju u svom mjestu.

Iako u ovoj gotovo prigradskoj mjesnoj zajednici nema legalnog lokaliteta za eksploataciju šljunka, gotovo da nema perioda u godini kada šljunkari miruju, već neprestalno atakuju na ovo područje, poznato kao veoma izdašno, kada su u pitanju nanosi šljunka. Čelopek je, u nekim ranijim vremenima, bio šire poznat i po lijepoj plaži kraj rijeke Drine, na kojoj se godinama okupljao veliki broj kupača i izletnika iz grada i susjednih naselja. Nju su upravo šljunkari, svojim nezakonitim radnjama, nepovratno uništili i taj je dio rijeke Drine sada veoma opasan zbog dubokih virova.

Mještani su tokom vikenda dojavili aktivistima grupe „Zaustavimo nelegalnu eksploataciju šljunka na području Zvornika“ da su i ove subote čuli i vidjeli rad mašina u koritu i priobalju.

„Postala je ustaljena praksa da bageri i kamioni rade subotom ujutro od 5 do 7 sati, kada je vidljivost manja i ne mogu se locirati i snimati, odnosno prijaviti da su u izvršenju ovih kriminalnih radnji“, kažu mještani.

Kada je riječ o prijavama, pomenuta grupa je, zajedno sa aktivistima u slivu rijeke Bosne, prijave sa sumnjama u nezakoniti šljunčarenje u Čelopeku podnijela još 29. avgusta ove godine, zajedno sa prijavama za lokalitete Janja i Balatun u slivu rijeke Drine, te „Ušće“ kod Šamca i Rudanka kod Doboja u slivu rijeke Bosne.

Vodna inspekcija Inspektorata RS je, postupajući po ovim prijavama, za Čelopek precizirala da inspektor nije uočio svježe tragove šljunčarenja i da ga u razgovoru sa mještanima najvjerovatnije nije bilo u ovoj godini.

„Po njihovim izjavama, prošle godine privredni subjekt D.o.o. „Kočanj-Prom“ je vršio dislokaciju i vađenje riječnog materijala na ovom dijelu vodotoka. Stanje opreme za separaciju šljunka i mehanizacije ovog subjekta je u takvom stanju da očigledno dugo stoji, zatečena je u Čelopeku, potvrđuje ove navode“, stoji u odgovoru iz Inspektorata RS.

-Više puta dokazali smo da smo bili u pravu sa svojim tvrdnjama da nema legalnog šljunčarenja u Karakaju, Tršiću, Kozluku, Zelinju, Čelopeku i drugim mjestima gdje se takođe nemilice vadi ovaj mineral. Kao poseban primjer totalne destrukcije kada je u pitanju šljunčarenje navodimo Čelopek, gdje tvrdimo da se šljunak iz korita Drine vadi na dvije lokacije, kao i na poljoprivrednom zemljištu. Ali, očigledno je da više moramo vjerovati inspekciji nego očima i ušima mještana, reakcija je iz NGG „Zaustavimo nelegalnu eksploataciju šljunka na području Zvornika“.

Što se tiče JU „Vode Srpske“, kojima je krajem avgusta takođe podnesena prijava sa sumnjama u nelegalnu eksploataciju šljunka u Čelopeku, iz ove ustanove su aktivisti u slivu rijeke Bosne i Drine odgovor nakon proslijeđene urgencije u ovom mjesecu, dobili tek prošle sedmice. Njime je obuhvaćena i prijava koje su grupe podnijele takođe u avgustu za još dva lokaliteta, u Karakaju kod Zvornika u slivu rijeke Drine i Johovcu kod Doboja u slivu rijeke Bosne.

„Na osnovu vašeg zahtjeva od 08.11.2022. godine, a u vezi sa prijavama od 15.08. i 29.08., obavještavamo vas da JU „Vode Srpske“ preduzima aktivnosti u okviru svojih nadležnosti“, šturi je odgovor je iz ove ustanove na urgenciju za postupanje.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije