Građanski aktivizam

Investitor geoloških istraživanja u Jezeru povukao tužbu protiv ekološke aktivistkinje

Amela Šabić Ahmečković na protestima u Jezeru u februaru ove godine (Foto: NGG)
"Želim da podijelim radosnu vijest sa svojim Jezeracima, Ozrencima, Jajčanima, Kakanjcima, Šipovljanima, Mrkonjićanima, svim aktivistima i prijateljima Jezera i njegove prirode, da je Lykos povukao tužbu protiv mene, koja nije bila samo protiv mene nego protiv svih Jezraka koji žele Jezero onakvo kakvo ga oduvijek znamo! Lijepo i netaknuto!" - oglasila se, ovim povodom, Šabić Ahmečković.

Dva dana prije početka zakazanog prvog ročišta po tužbi bijeljinske kompanije “Lykos Balkans Metals”, koja je putem svog zakonskog zastupnika generalnog direktora Miloša Bošnjakovića od ekološke aktivistkinje Amele Šabić Ahmečković tražila odštetu zbog njenog javnog protivljenja geološkim istraživanjima u opštini Jezero, tužena je obaviještena o povlačenju tužbe od strane tužitelja.

Informaciju o povlačenju tužbe dobila je od svoje pravne zastupnice iz Banja Luke, advokatice Jovane Kisin, koju su, kako je navela, o tom potezu investitora telefonskim putem obavijestili iz Općinskog suda u Jajcu. Prvo ročište bilo je zakazano za četvrtak 11.05.2023. godine u 12 sati.

“Želim da podijelim radosnu vijest sa svojim Jezeracima, Ozrencima, Jajčanima, Kakanjcima, Šipovljanima, Mrkonjićanima, svim aktivistima i prijateljima Jezera i njegove prirode, da je Lykos povukao tužbu protiv mene, koja nije bila samo protiv mene nego protiv svih Jezraka koji žele Jezero onakvo kakvo ga oduvijek znamo! Lijepo i netaknuto! To mi je javila moja advokatica. Bez obzira na sve okolnosti, mi ćemo se i dalje boriti za naše Jezero, za našu djecu, Hotomalj, Plivu, Jošavku, Sinjakovo, Majdan, Jezero Đol. Majdanku, Bag… Hvala svima na podršci!” – oglasila se juče (10.05.2023.) Šabić Ahmečković na društevnim mrežama.

U izjavi za portal Antikorupcija.info ekološka aktivistkinja kaže da će u dogovoru sa pravnim zastupnikom odlučiti o daljnim koracima kada je u pitanju tužba, koju je, u svojim ranijim obraćanjima javnosti, ocijenila kao sramotnu i neosnovanu.

To su cijelo vrijeme govorili i iz inicijative “Stop rudnicima u dolini Plive”, čiji ona nije bila formalni član, ali je u tužbi označena kao predvodnik i osnivač Facebook grupe sa tim nazivom. Takođe i ekoloških organizacija iz Mrkonjić Grada, Jajca, Banja Luke, Petrova i drugih gradova, koji su digli svoj glas i protivili se geološkim istraživanjima u Jezeru. Oni su sa odobravanjem primili vijest o povlačenju tužbe “Lykosa”, izražavajući svoje mišljenje da Šabić Ahmečković i drugi aktivisti iz ove opštine trebaju protivtužbom od investitora tražiti nadoknadu zbog svega što je prošla poslednjih mjeseci.

Podsjećamo, investitori geoloških istraživanja u opštini Jezero identifikovali su ovu ekološku aktivistkinju kao glavnog protivnika njihovim interesima. Od tužene su za javna istupanja protiv geoloških istraživanja, pa i za nanesenu štetu za pad vrijednosti dionica na australijskoj berzi “Lykosa” zatražili odštetu u visini od 4.000 KM na ime klevete. Tužbom su tražili da za narušeni ugled, osim isplate traženog iznosa sa zateznim kamamatama od nje tražili da “radi ublažavanja štete objavi ispravku i opozivanje neistinite činjenice i javno izvinjenje putem društvene mreže, kao i putem objave u grupi “Stop rudnicima u dolini Plive”, odnosno na isti način na koji je kleveta učinjena u roku od 30 dana od dana donošenja presude”.

Građani u akciji