U fokusu

Investitorski urbanizam u Banjaluci u žurbi

Podsjetimo da je i pored kritika Nacrta regulacionog plana centralnog područja Banjaluke od strane struke i građana, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković prije nekoliko danas rekao da se postojeće idejno rješenje za stambeno-poslovni kompleks "Palata" neće mijenjati.

Odjeljenje za prostorno uređenje organizuje drugi Javni uvid Nacrta izmjene dijela Regulacionog plana za dio centralnog područja grada Banje Luke u periodu 23. – 30. 6. 2022.

Iz Centra za životnu sredinu kažu da je ponavljanje Javnog uvida u trajanju od svega osam dana (šest radnih), pokušaj bespotrebnog ubrzavanja procesa usvajanja ovog Nacrta koji u korist ide isključivo investitoru.

“Ovako užurbanim procesima i spinovanjem javnosti o tome kako je došlo do kompromisa između stručne, ali i šire javnosti s jedne, i investitora (i Grada?!) s druge strane pomicanjem pomoćnog objekta SPC iz porte hrama, Gradska uprava pod krinkom građanske participacije trajno narušava javni prostor centra grada”, kažu iz Centra za životnu sredinu.

Građani i sva zainteresovana lica svoje komentare i sugestije mogu ponovo dostaviti Odjeljenju za prostorno uređenje u formi dopisa ili upisom u svesku u prostorijama Gradske uprave u kojima će se nalaziti i sam Nacrt kojem se može izvršiti uvid.

Takođe, uvid u Nacrt će se moći izvršiti u putem veb stranice Grada Banja Luka (www.banjaluka.rs.ba -> Uprava -> Prostorno uređenje i građenje -> Na javnom uvidu).

main image

Podsjetimo da je i pored kritika Nacrta regulacionog plana centralnog područja Banjaluke od strane struke i građana, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković prije nekoliko danas rekao da se postojeće idejno rješenje za stambeno-poslovni kompleks “Palata” neće mijenjati.

Pronađeno je kompromisno rješenje za izmještanje parohijskog doma kod Eurospleta, ali se kod „rupe“ nije išlo ni milimetra nazad.

Stručnjaci smatraju da ulice na koje izlazi Rupa ne mogu podnijeti ogroman kapacitet stanovanja koje se planira i da je problematično povećanje spratnosti u ovom dijelu grada.

Stanivuković je prokomentarisao nedavnu javnu raspravu o Nacrtu izmjene dijela Regulacionog plana za centar grada, koja je, po drugi put, izazvala veliku pažnju javnosti i struke.

“Poštujemo struku, ali smatram da samo kritike sa njihove strane nisu korisne, već treba da se uključe sa nama u izradi rješenja, to im mi nudimo, saradnju”, rekao je Stanivuković.

PROBLEMI „RUPE“

Arhitektica Snežana Mrđa Badža na javnoj raspravi rekla je da garaže, koja je stavljena ispod parka prema Nacrtu Urbanističkog plana koji je prošao javni uvid, nema. (Riječ je o podzemnoj garaži koja je planirana ispod kompleksa Rupe u dijelu gdje je planirana zelena površina)

„Formalno-pravno, taj park može da dobije razne oblike, može da bude neki paviljon ili slično, ali ne može i nije kompatibilno da dobije ispod garažu. Označen je kao skver i označen je u bilans i jedina je površina gdje visoko rastinje može rasti, nije asfalt, imate ga sada i ne smijete srušiti ni jedno drvo. Ne vidim zašto ubacujete podzemnu garažu, jer je Urbanistički plan prošao proceduru i nema primjedbi na taj park. Regulacioni plan vam u tom dijelu neće biti važeći ili nećete usvojiti Urbanistički plan. Možda Banjaluci poslije 45 godina ne treba Urbanistički plan“, rekla je na javnoj raspravi arhitektica Mrđa Badža.

Mrđa Badža ističe da je neracionalno povećana površina stanovanja i poslovanja i pravi se “harakiri” u centru grada i kaže da se dodaje 12.000 kvadrata na toj lokaciji.

„Sa svim investitorima se može pregovarati ako znate svoj posao. Ali, kad obećate nešto prije šest mjeseci mimo plana, naravno da se sad ne možete povući. Dovodite sve nas pred svršen čin da nešto morate, što definitivno ne morate. Imate građevinsku dozvolu za šest ili sedam etaža, a sad nam govorite da nešto morate. Ovdje pravite privatni prostor u centru za 1260 ljudi i tim ljudima ne dajete 20% zelenih površina, to su nečija djeca koja će se igrati na betonu. Dva svijeta su poslovanje i stanovanje“, rekla je Snežana.

Aleksandar Lilić, arhitekta iz Banjaluke, tokom javne rasprave rekao je da su arhitekte koji su ovo rješenje radili imali izbor da li da ovo uopšte rade ili ne.

“Moja preporuka vama je da ovo ne radite iz prostog razloga. Jedan je trg u Banjaluci, jedan je epicenter grada. Kod ovog plana apsolutno je sve pogrešno. Možemo gledati sa urbanističkog, formalno-pravnog aspekta, sa razvojnog aspekta. Sve je pogrešno. Parking kod Kraša kao mjesto za memorijalni spomenik onih dimenzija apsolutno je pogrešno. Dalje, ne postoji u urbanističkim formulacijama zemlja koja je crkvena, a nalazi se u centru grada. Formulacija da je riječ o vlasništvu crkve apsolutno je neprihvatljiva”, istakao je Lilić.

On je dodao je da je ovaj plan nešto nad čime treba svi da se zamislimo.

“Koliko nas ima u Banjaluci i Republici Srpskoj koji imamo licence za urbanizam i šta ako niko od nas neće to da potpiše. Šta se dešava tad? Ko će i za koje pare ovo da potpiše i da kaže da je ovo super rješenje. Ubijeđen sam da postoje modeli u kojima sve interesne grupe mogu da budu zadovoljne. Potrošićemo ovaj prostor na to i onda ćemo, na ko zna koliko vijekova, ostaviti nešto čega će se naša djeca stiditi. Zaista ne vidim razlog zašto to da radimo”, rekao je Lilić.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije