Građanski aktivizam

Iskreno žaljenje iz Ministarstva zbog obustave geoloških istraživanja na Ozrenu ili zabrinutost zbog moguće tužbe?

Ostale bušotine na Ozrenu (Foto: Lj.Đ.)
Iz ekoloških udruženja „Čuvari Ozrena“ i „Ozrenski studenac“ ističu da su zadovoljni pobjedom u ovoj fazi borbe za čist i zdrav Ozren i da borbu nastavljaju zalaganjem da se Ozren stavi pod zaštitu, odnosno njegov veći dio proglasi „parkom prirode“.

Rješenjem Ministarstva energetike i rudarstva RS, geološka istraživanja olova, cinka, nikla, bakra i prateće asocijacije metala na planini Ozren u opštini Petrovo su 31. maja i zvanično obustavljena. Iz privrednog društva “Medeni Brijeg” iz Bijeljine kažu da su rješenje dobili 10. juna i da tim angažovanih internacionalnih advokata razmatra predmet i eventualnu tužbu za obeštećenje.

Formalno, bijeljinsko preduzeće dobilo je odobrenje od Ministarstva za istraživanje bazičnih i plemenitih metala, ali kako nije imalo pisane dokaze da su vlasnici parcela potpisali bilo kakav sporazum o njihovom korištenju, ministarstvo je poništilo datu saglasnost. Prema obrazloženju, Dušan Tešić, Milenko Rakanović i Dejan Raković iz Sočkovca su kod ministarstva pokrenuli upravni postupak i ministar Petar Đokić je donio i potpisao novi akt i poništilo dato odobrenje.

Zasigurno je da je na odluku ministarstva da promjeni svoj stav po pitanju detaljnih geoloških istraživanja na Ozrenu uticala odluka Opštine Petrovo da javno povuče svoju prethodno datu saglasnost za istraživanja na njenom području, kao i to što su u dva navrata nezadovoljni mještani Sočkovca i drugih naselja u opštini Petrovo održali protestne skupove na kojima su se odlučno usprotivili namjeri preduzeća „Medeni Brijeg“ da nastavi geološka istraživanja u tri mjesne zajednice opštine Petrovo, kao i proširenju istraživanja u ovoj ozrenskoj opštini.

Drugi puta protest je bio nakon što je istražitelji minerala angažovali helikopter i iz vazduha sa magnetima i antenama cijelo popodne 29. aprila nadlijetali Ozren, ali letjelicom nisu aterirali na područje opštine Petrovo, već u naselju Boljanić, koje pripada Doboju.

„Nismo istraživali teren, već je helikopter sa posadom samo sletio da prenoći, a prije toga smo dvije sedmice na ovaj način istraživali na području Čajniča, odnosno Mrkonjić Grada, Jezera i Šipova“ – neubjedljivo je opravdanja vlasnika kompanije „Lykos“ Miloša Bošnjakovića, u čijem sastavu su, kako je priznao, još tri preduzeća sa sjedištem u Bijeljini formirano zarad geoloških istraživanja u RS.

Iz ekoloških udruženja „Čuvari Ozrena“ i „Ozrenski studenac“ negiraju njegove navode tvrdeći da je helikopter od podne do večeri krajem aprila nadlijetao Ozren, pri čemu je slijetao i uzlijetao više puta.

„Naših radnika nema na Ozrenu od novembra prošle godine, mada smo do 31. maja ove godine imali pravosnažno rješenje da se bavimo geološkim istraživanjima. Nemamo više ništa gore, nikakvih aktivnosti, otkazali smo smještaj, hale. Teško je sada pričati o tome da li ćemo ponovo tražiti odobrenje za istraživanje. Mi smo dioničarsko društvo listirano na berzi i moramo slijediti neka pravila berze, ne možemo sada govoriti ni o eventualnoj tužbi jer smo u postupku analiziranja cijele novonastale situacije“ – izjavio je Bošnjaković pri gostovanju na TV K3.

Moguća tužba protiv Ministarstva energetike i rudarstva, zato što je, po tumačenju Bošnjakovića bez opravdanja poništilo dato odobrenje i koncesiju na istraživanje, je očigledni razlog da, po izjavama zvaničnika ministarstva, čini se, više oni žale za stopiranjem daljnih istraživanja na planini Ozren, nego i sami investitori. Taj utisak se nameće iz izlaganja ministra Petra Đokića, koji je ovih dana, na sjednici NSRS, obrazlagao odredbe novog Zakona o geološkim istraživanjima RS. Kao i njegovog pomoćnika za rudarstvo Esada Salčina, koji je sa Bošnjakovićem, i predstavnicima dva ekološka udruženja iz Petrova, takođe gostovao u emisiji prnjavorske TV.

„Rješenjem ministarstva praktično je stavljena tačka na ovu fazu istraživanja na Ozrenu, odnosno u Petrovu. Lično mi je žao što ova istraživanja nisu privedena kraju, jer smo ostali uskraćeni za mnoge geološke informacije sa ovog prostora“ – izjavio je Salčin.

Iz ekoloških udruženja „Čuvari Ozrena“ i „Ozrenski studenac“ ističu da su zadovoljni pobjedom u ovoj fazi borbe za čist i zdrav Ozren i da borbu nastavljaju zalaganjem da se Ozren stavi pod zaštitu, odnosno njegov veći dio proglasi „parkom prirode“, koji bi se prostirao kako na području Opštine Petrovo tako i na području Grada Doboja.

Građani u akciji