Neformalna grupa građana Drvara i Bosanskog Grahova protiv odlaganja otpada iz Italije u njihovoj opštini

Iz Drvara otišao još jedan kamion otpada. A otišao i javni zahtjev za utvrđivanjem odgovornosti nadležnih.

Neformalna grupa građana okupljena oko inicijative „Drvar bez italijanskog otpada“ danas je, u Drvaru, održala protestni performans „Svečani ispraćaj otpada iz Drvara“.

Danas održanim protestnim performansom, građani Drvara željeli su ukazati na to da iako je konačno pri kraju dugo najavljivano uklanjanje spornog otpada iz ovog grada, ostaje činjenica da za ovaj skandal, uznemiravanje stanovništva i loše odluke institucija vlasti za oklanjanje čijih posljedica je morao biti potrošen javni novac, niko još nije odgovarao. Pa ni podnio ostavku iz moralnih razloga, što bi u nekoj uređenijoj državi bio normalan razvoj događaja.

„I dalje nema nijedne informacije da je neko zbog ove afere odgovarao, a kamoli kao čin moralne odgovornosti podnio ostavku. Kada to kažem prvenstveno mislim na kantonalnog ministra ekologije Hikmeta Hodžića koji ne samo da nije podnio ostavku nakon ovog skandala, nego je nagrađen novim mandatom.“, istakla je Živana Sabljić, članica pomenute neformalne grupa građana.

Podsjećamo, firma „Krom reciklaža“, koju su u februaru prošle godine u Drvaru osnovala trojica državljana Srbije, prošlog ljeta je iz Italije u BiH uvezla otpad koji je, po dokumentaciji, bio namijenjen za reciklažu.

Ispostavilo se, međutim, da pogon za reciklažu u Drvaru postoji samo „na papiru“, dok ga u stvarnosti nema. Ispostavilo se, takođe, da „Krom reciklaža“ nema ni mašine za preradu otpada, ni zaposlene radnike, ni kancelarije za sjedište firme, bar ne u Drvaru.

Tako je otpad, umjesto u nepostojećem reciklažnom pogonu, završio u napuštenim fabričkim halama u Drvaru i Bosanskom Grahovu, a jedan dio i na lokalnoj komunalnoj deponiji Korita. I ko zna do kada bi šleperi s otpadom stizali iz Italije, da im na put nisu stali građani, koji su se pobunili i blokirali magistralu.

Kada to u Drvaru i Bosanskom Grahovu više nije bilo moguće, preostali iz Italije pristigli kamioni s otpadom su istovarani u Bihaću, Busovači i Kiseljaku.

Federalni ekološki inspektorat je kasnije utvrdio da je u ovih pet lokalnih zajednica u periodu od 1. juna do 4. jula 2020. dovezeno i nepropisno deponovano ukupno 414 tona otpada.

Odlučeno je da Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH obezbijedi novac za odvoz i zbrinjavanje otpada, a da federalno ministarstvo nađe izvođača radova. Kao najpovoljnija je izabrana ponuda firme „Kemeko BH“ iz Puračića kod Lukavca, koja će ga, u svojim pogonima šrederovati, a potom organizovati spaljivanje u nekoj od ovlaštenih spalionica u BiH ili inostranstvu. To će budžet Federacije BiH koštati oko 165.000 maraka.

Danas, 29. marta 2021. godine još jedan kamion otpada odlazi iz Drvara. Ali odlazi i zahtjev neformalne grupa građana ovog grada za utvrđivanjem odgovornosti svih uključenih u ovaj skandal.

 

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije