Građanski aktivizam

Javna debata povodom Međunarodnog dana zviždača – Banjaluka, 22. juni

Povodom 23. juna, Međunarodnog dana zviždača, Transparency International u BiH i Udruženje građana „Zašto ne“ organizuju javnu debatu na temu „Zašto je neophodno osigurati pravnu zaštitu lica koja prijavljuju korupciju?“. Na debati će se raspravljati o postojećim modelima zaštite zviždača u Bosni i Hercegovini, sa posebnim osvrtom na Federaciju BiH, gdje još nije usvojen posebni zakon koji reguliše zaštitu ovih lica.

Podsjetimo, Transparency International u BiH je na prošlogodišnjem obilježavanju Mađunarodnog dana zviždača apelovao na predsjednike klubova Doma naroda Federacije BiH koji blokiraju usvajanje Zakona o zaštiti prijavitelja korupcije FBiH, da se konačno usvoji ovaj zakon.

Zato su na ovu debatu pozvani i poslanici u Parlamentu FBiH, od kojih zavisi usvajanje zakona. Ali u njoj će, prema najavi, učestvovati i advokati, predstavnici civilnog društva, novinari, kao i zviždač koji se trenutno nalazi u postupku zaštite.

Zaštita zviždača jedno je od najvažnijih pitanja, jer su zahvaljujući njima otkrivene neke od najvećih korupcijskih afera u Bosni i Hercegovini. Ipak brojne od tih afera nikad nisu dobile sudski epilog, a nisu rijetki slučajevi da se sudi ljudima koji prijave korupciju.

Javna debata će se održati u utorak, 22. juna, u Banjaluci, u Hotelu Bosna, sa početkom u 11 sati.

Građani u akciji