Građanski aktivizam

Javna tribina posvećena Neretvici i borbi protiv izgradnje MHE na njoj – petak, 26.02.

''Neretvica je naš prirodni biser i na njoj nikada neće biti izgrađene mini hidroelektrane''.

Obilježavajući godišnjicu prvog velikog protestnog skupa protiv izgradnje mini hidoelektana na rijeci Neretvici (koji je održan 22. februara 2020.), na kome se okupilo više od 1000 građana i koji je odredio tok borbe za spas Neretvice, udruženje “Neretvica – Pusti me da tečem”, oganizuje javnu tribinu “Problematika (ne)izgradnje mHE na Neretvici”.

Protestni skup 22. februara 2020.

Tribina, koja će se održati na igralištu OŠ Parsovići (općina Konjic), u petak, 26. februara 2021. godine, od 13:30, ugostiće eminentne predavače iz BiH i susjedstva, koji će, pema najavi, sa stručnog aspekta ukazati na nužnost sprječavanja izgradnje 15 malih hidroelektrana na Neretvici (koliko ih je planirano) i podijeliti sa zainteresovanim svoja iskustva borbe za zaštitu prirodnih bogatstava.

Na tribini će govoriti prof.dr. Muriz Spahić, redovni profesor i bivši dekan Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i sadašnji predsjednik Udruženja geografa u BiH; Radi se o doajenu hidrologije u BiH i jednom od rijetkih predstavnika akademske zajednice koji javno diže glas protiv izgradnje malih hidroelektrana i ostalih oblika uništavanja riječnih ekosistema. Čovjeku koji je prvu veliku ekološku bitku vodio krajem 80-ih godina prošlog vijeka, kada je imao ključnu ulogu u spašavanju rijeke Krivaje. Zajedno sa Selmom Šljivo napisao je naučni rad “Rijeka Neretvica – hidroekološke odlike”, koji je jedan od najjačih stručnih argumenata protiv realizacije projekta izgradnje MHE na slivu rijeke Neretvice i dostupan je na web stranici Udruženja geografa u BiH: http://geoubih.ba/.

prof.dr. Muriz Spahić

Jedan od dva ugledna gosta iz Srbije je prof. dr. Ratko Ristić, redovni profesor i dekan Šumarskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i ponati borac protiv izgradnje malih hidroelektrana u Republici Srbiji.

prof.dr. Ratko Ristić

Drugi gost je Aleksandar Jovanović – Ćuta, jedan od osnivača pokreta Odbranimo reke Stare planine i neformalni vođa antiMHE snaga u Republici Srbiji. Aktivista koji je stajao ispred bagera, onesposobljavao cjevovod male hidroelektrane Zvonce u selu Rakita i prisustvovao sastancima s najvišim vladinim zvaničnicima Republike Srbije.

Aleksandar Jovanović – Ćuta

Organizator, na tribini, očekuje i prisustvo rukovodstva Općine Konjic, a pozivnica je poslana i na adrese JP Elektroprivreda BiH (investitor), Udruženja proizvođača energija iz obnovljivih izvora energije u BiH – APEOR, Federalnog ministarstva okoliša i turizma i Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.

Ova tribina je jedan u nizu događaja kojim će biti obilježena prva godišnjice borbe za spas rijeke Neretvice. Ovdašnje stanovništvo snažno se usprotivilo planu izgradnje čak 15 malih hidroelektrana na ovoj rijeci, poručujući:

“Neretvica je naš prirodni biser i na njoj nikada neće biti izgrađene mini hidroelektrane”.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije