Građanski aktivizam

“Jer nas se tiče”: Gradonačelnikovo obmanjivanje javnosti “pričama za malu djecu”

Iz građanske inicijative “Jer nas se tiče” reagovali su na najnovije istupe gradonačelnika Mostara, u vezi sa deponijom Uborak. Njihov demant izrečenog, objavljen na njihovoj FB stranici, prenosimo u cjelosti.

Gradonačelnik Mario Kordić ponovo koristi medijski prostor da spriječi napore naše inicijative za rješavanje problema Deponije Uborak i obmanjuje javnost navodeći da smo mi jedini razlog zašto se stvari ne miču sa mrtve tačke. A u posljednjim izjavama pokušava čak našoj dugogodišnjoj borbi dati političku pozadinu, koja se tobože koristi u svrhe predizborne kampanje.

Oštro osuđujemo svaki pokušaj kreiranja negativnog narativa u medijima, kojima se javnosti pokušava plasirati priča o našoj inicijativi kao o akteru koji iz hira blokira procese, kada iza nas stoje godine iskrene borbe, čak i uz intenzivne napore vlasti da ona prestane.

Grđanska inicijativa trenutno koristi pravni lijek koji je omogućen zakonima ove zemlje. Priča kako su se ispunili svi zahtjevi udruženja su priče za malu djecu. Niti jedan zahtjev nije ispoštovan!

Od prvog dana nema spomena zahtjevima koji se nisu promijenili. Da li su zaboravljeni?! Ponovit ćemo ih!

  1. Zatvaranje i sanacija deponije Uborak u što kraćem roku,
  2. Iznalaženje nove lokaciju za deponiju i
  3. Brisanje postojeće deponije iz prostornog plana Grada Mostara i Kantona.

Pitamo ponovo gradonačelnika: Koja je alternativa za deponiju na postojećoj lokaciji, nakon njenog zatvaranja?

Nijedne riječi nema o tome, nijedne riječi o novoj lokaciji, a optužuje građane da oni kao nešto opstruišu.

Skoro dvije godine su imali da iznađu riješenje za ovu situaciju, tužba nije podnesena prije mjesec dana, tako da trebaju naći riješenje kako se ne bi doveli u julu u situaciju koju spominje Mario Kordić.

Podsjećamo da je udruženje prije dvije godine podnijelo zahtjev za dodjelu prostora koji ga zakonski sljeduje. Međutim, do dan danas čak ni ovo pitanje nije riješeno, iako se radi vrlo prostom zahtjevu. Što je još jedan od pokazatelja da gradonačelnik ne govori istinu. Jer, u stvari – nismo dobili ništa.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije