Građanski aktivizam

”Jer nas se tiče”, obilježavajući 3. godišnjicu prve blokade deponije ”Uborak”, gradskim vlastima poručili: ”Šta čekate? Riješite problem! Nađite novu lokaciju!”

"Krivi su oni koji ne rade  posao za koji su plaćeni, a ne oni koji se godinama bore za bolji život svih građana Mostara.", navodi se u saopštenju građanske inicijative „Jer nas se tiče“, koje prenosimo u cjelosti.

Građanska inicijativa „Jer na se tiče“ je simbolično organizovala protestno okupljanje povodom 3. godišnjice od prve blokade deponije Uborak kojom su htjeli skrenuti pažnju javnosti i odgovornih osoba na problem nelegalnog odlaganja smeća na ovoj lokaciji. Na taj način su željeli skrenuti pažnju na neljudske uslove u kojima žive i s kojim se sve problemima susreću.

„Dugogodišnje negiranje problema deponije Uborak je dobrim dijelom doprinijelo da se danas nalazimo u situaciji u kojoj jesmo. Upozoravali smo nadležne na sve moguće načine i izvršili prvu blokadu onda kada više nismo imali nikakvog načina da skrenemo pažnju na ovaj veliki problem. Izborom novog Gradskog vijeća Mostara i gradonačelnika napokon se progovorilo o problemu. Međutim to je kratko trajalo. Uborak je opet postao problem, ali u negativnom smislu kada se politika ponovno poigrala s nama. Svi kandidati i stranke su bili za hitno rješenje deponije Uborak u predizbornom vremenu. Nakon izbora su se povukli i sve što je Grad Mostar do sada uradio za nas je izgubljeno vrijeme. Radi se na sanaciji višegodišnjeg nereda kako bi  postojeću lokaciju doveli u stanje pogodno za  daljnje odlaganje otpada, umjesto da se radi na iznalaženju nove lokacije te saniranju i zatvaranju postojeće. Njima se ne žuri. Planiraju sanaciju u roku 5 godina i više. Mi smo tražili tri. Nakon protraćenog vremena mi nećemo pristati na novih pet godina. Što znači da nisu udovoljili našem prvom zahtjevu. Tražili smo novu lokaciju, a oni još uvijek traže najbolje rješenje što znači da nisu udovoljili ni našem drugom zahtjevu. Tražili smo zatvaranje postojeće lokacije i njeno brisanje iz Prostornog plana, a upisivanje nove lokacije u novi plan. No, nisu udovoljili ni našem trećem zahtjevu“, istakli su predstavnici građanske inicijative „Jer nas se tiče“.

Zbog svega toga građanska inicijativa „Jer na se tiče“ poziva odgovorne da ne obmanjuju javnost pričom da su udovoljili svim njihovim zahtjevima jer će uskoro morati odgovoriti sami sebi zašto se onda spore i zbog čega je GI „Jer nas se tiče“ pokrenula tužbu na Plan prilagodbe.

„Morat će  priznati da su bili nepošteni prema nama i lagali nas cijelo vrijeme da rade na iznalaženju nove lokacije a radili su na tome da zadrže i prošire postojeću lokaciju. Ili će možda kroz javno privatno partnerstvo priznati sebi da nisu riješili problem već ga prebacili nekom drugom?“, navode predstavnici građanske inicijative „Jer nas se tiče“.

Umjesto daljnjeg nabrajanja nepravdi koje su im učinjene samo u protekle tri godine kratko i jasno ponavljaju svoje zahtjeve od kojih ne odustaju:

  1. Sanirati i zatvoriti deponiju Uborak u najskorijem roku;
  2. Iznaći novu lokaciju za deponiju i upisati je u Prostorni plan Grada Mostara i HNK
  3. Obrisati postojeću deponiju iz Prostornog plana Grada Mostara i HNK.

Ispunjavanjem 2. i 3. zahtjeva , spremni su razgovarati o rokovima za sanaciju i zatvaranje postojeće deponije, čime bi se u isto vrijeme stvorili i preduslovi za povlačenje tužbe GI „Jer na se tiče“ protiv Plana prilagodbe.

Krajnje, predstavnici građanske inicijative „Jer na se tiče“ su istakli da ne žele da inzistiranje na ovim zahtjevima javnost shvati kao ucjenu već kao njihov apel da se problem deponije riješi na najjednostavniji i po život građana Mostara najoptimalniji način. Također, žele da na vrijeme upozore građane Mostara da oni nisu niti će biti krivci ako dođe do toga da ova lokacija postane prenatrpana i ne mogne više primati smeće, a ulicama Mostara se ponovno počne širiti nesnosan smrad i budu zatrpane smećem. Krivci će biti oni koji puštaju da vrijeme prolazi, a ne rade ništa na rješenju problema. Oni koji su pustili da tri godine od njihove prve blokade prođu u nepovrat. Krivi su oni koji ne rade  posao za koji su plaćeni, a ne oni koji se godinama bore za bolji život svih građana Mostara.

Iduće sedmice će se obratiti svim vijećnicima sa pitanjem prihvataju li njihove prijedloge kao način rješenja problema. Žele znati njihova pojedinačna mišljenja, jer su glasali za njih da bi štitili interese građana.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije