Komentari i analize

Jesu li nam investitori toliko moćni da ih nijedna institucija ne može zaustaviti u nelegalnim radovima?

Građani dižu glas, organizuju proteste, prijavljuju inspekcijama neregularnosti, potpisuju peticije, ali - investitor nastavlja da radi po svome.

Krečnjara i kamenolom firme BFS d.o.o. u Kreševu već godinama rade mimo propisa i neophodnih dozvola. Čak im je i Rudarsko–geološka inspekcija Ministarstva gospodarstva SBK, još 2019. godine, zabranila da obavljaju rudarske poslove na lokalitetima Rastovica i Krčevine do pribavljanja odobrenja za istraživanje i eksploataciju, te, ostalih odobrenja propisanih Zakonom o rudarstvu. Pored toga im je i kantonalni vodni inspektor SBK izdao rješenje o trajnoj zabrani ispuštanja mulja odnosno taloga iz separacije kamenoloma u potok, pa im je onda 4 puta pisao prekršajni nalog jer su isto nastavili. I bez obzira na sve to firma i dalje – jasno je, sasvim nelegalno – radi.

Osim toga, za rad kamenoloma i krečnjare su izdate dozvole koje se ne poštuju. Što nam je potvrdio i načelnik opštine Kreševo, Reneto Pejak, koji je u telefonskoj izjavi za portal Antikorupcija.info naveo da prema okolinskoj dozvoli izdatoj od strane Federalnog ministarstva okoliša i turizma, firma BFS d.o.o. koristi plin kao energent, a u realnosti se koriste željeznički pragovi i gume, što izaziva ogromne posljedice po život i zdravlje mještana naselja Bjelovići.

Međutim, kako je to uobičajeno u Bosni i Hercegovini, građani dižu glas, organizuju proteste, prijavljuju inspekcijama neregularnosti, potpisuju peticije, ali – investitor nastavlja da radi po svome. Jer mu očigledno niko ništa ne može.

Čak i kada inspekcije izađu na teren, utvrde činjenično stanje, koje je alarmantno i predstavlja ekološku katastrofu, te izdaju kazne – investitor kaznu plati i nastavi da radi mimo zakona i mimo dozvola. Postavlja se pitanje: Kako je to moguće? Tačnije: Ko u Bosni i Hercegovini dozvoljava investitorima da kontinuirano rade mimo zakona i da im nijedna institucija ne može (ili ne želi) izdati trajnu zabranu rada?

Zbog posljedica rada kamenoloma i krečnjare, a kojih nije malo – ispuštanje taloga, mulja i kreča u rijeke Vrijenjak i Rakovčicu, detonacije iznad vodozaštitne zone, čime je bio ugrožen i vodovod, zagađenje poljoprivrednih proizvoda, uništavanje ribljeg fonda – veliki broj mladih se već iselio, a dosta mještana najavljuje da će krenuti njihovim stopama ukoliko se situacija ne popravi.

Sa svim ovim su upoznati i inspektori i ministarstva i Opštinsko vijeće i načelnik opštine, ali situacija se ne mijenja. Čak je i Federalni vodni inspektor predao slučaj u Kantonalno tužilaštvo ali još uvijek nema povratnih informacija kada će taj slučaj biti razmatran.

U razgovoru sa načelnikom opštine smo dobili informaciju da je on nekoliko puta razgovarao sa investitorom, te, da je investitor sam obećao da će nabaviti muljnu pumpu koja bi trajno riješila problem zagađenja rijeka. Prema navodima načelnika opštine Kreševo, cijena te muljne pumpe je 30.000 KM. Međutim, investitori se, očigledno, vode onom narodnom poslovicom “obećanje ludom radovanje”. Muljne pumpe, naime, i dalje nema.

A ni pravne države, koja bi bezakonju, bahatosti i nehumanosti moćnika stala ukraj.

Partneri u borbi protiv korupcije